Pienza

Pienza is een prachtig voorbeeld van urbanisme in de renaissance.

Pius II: paus en humanist

Aeneas Silvius Piccolomini (1405-1464) werd in 1458 paus onder de naam Pius II. Hij stamde uit de bekende Siënese familie Piccolomini. Zijn kennis, zijn geschriften, zijn diplomatieke missies hadden hem tot een van de meest gezienen figuren van zijn tijd gemaakt. In 1442 had de keizer Federico III hemde lauwerkrans gegeven om zijn poëtisch talent. Hij was niet alleen humanist, maar ook mecenas: hij gaf de Florentijnse kunstenaar Bernardo Rossellino de opracht om Corsignano, zijn geboortestad, te veranderen in en stad ter ere van Pius II. De stad kreeg de naam Pienza.

Het belangrijkste literaire werk van de paus zijn de Commentarii, uiteraard in het Latijn geschreven, en de derde persoon, zoals de Commentarii de bello Gallico van Caesar.

Pius II liet ook de Piccolomini-bibliotheek oprichten in de dom van Siena. Zie onze bladzijden over Siena.

Piazza Pio II

Dit schitterende reanissanceplein, een van de mooiste creaties van het Quattrocento, werd gebouwd door de Florentijn Bernardo Rossellino. Voor het palazzo een mooie waterpunt, met het stemma van de Piccolomini. Ga ook naar de andere kant van de cathedraal: prachtig zicht op de val d'Orcia.

Kathedraal

Renaissancegevel, maar gotisch interieur (soort Hallenkirche). Mooie werken uit de Siënese schilderschool van de 15e eeuw Madonna met Heiligen van Sano di Pietro en het topwerk van Vecchietta, Maria Hemelvaart met Sant'Agata, de pausen Pius I en Calisto, Santa Caterina van Siena.

Palazzo Piccolomini

Geleid bezoek, maar zeker doen!! Gebouwd door Bernardo Rossellino. Vanop de loggia een van de mooiste Toscaanse panorama's op de val d'Orcia en de Mone Amiata.

Slenter nog wat rond in deze schitterende renaissancestad.

Pienza is de geboortestad van de paus Pius II, die van het kleine dorp een renaissancestad maakte. Veel rijke Romeinen en edelen uit de streek bouwden hun palazzo en woning.
De pecorino van Pienza is de beste van de streek: je herkent hem aan de donkerbruine, bijna zwarte korst, ook wel cacio di Pienza genoemd.

Verschillende types van pecorino kun je kopen bij Il naturista, links van het Caffè La Posta.

Vond je deze bladzijden interessant?  Zijn er tekorten, aanbevelingen? Laat het me weten.

     Terug naar de Homepage Toscane/Umbria

Bezoek ook eens de homepage Italiaanse kunst

Ben je op zoek naar een vakantiewoning in Toscane of UmbriŽ?  Bezoek onze commerciŽle website 1 (Toscana) en website 2 (Umbria).