Het antieke Rome: Keizerlijke Fora - Fori Imperiali

Forum van Julius Caesar - Forum Julium 46 v.C.

Na de verwoesting van het Comitium door de brand van 52 v.C., legt Julius Caesar het eerste nieuwe forum aan op het vrij gekomen terrein.† Het bestaat uit een rechthoekig plein (160 x75 m) met zuilengalerijen en een tempel ter ere van Venus Genetrix, stamgodin van de Gens Julia.† Een derde deel opgegraven.

Forum van Augustus - Forum Augusti 2 v.C.

Aangelegd door Augustus na zijn overwinning te Filippi op de moordenaars van Caesar.† Betaald met de krijgsbuit.† Bedoeld als nieuw centrum van het Rijk.† Binnenplein (125 x118 m) omgeven met zuilengalerijen.† De tempel is toegewijd aan Mars Ultor, de wrekende oorlogsgod.† Podium en enkele zuilen van de tempel bewaard.

Forum van de Vrede - Forum Pacis 71 - 75 n.C.

Groot vierkantig plein met vredesaltaar, gebouwd door keizer Vespasianus ter herinnering aan de overwinning van Titus op de Joden in 70 n.C.† Niets bewaard.

Forum van Nerva - Forum Nervae / Forum Transitorium 97 n.C.

Langwerpig plein als overgang tussen de fora van Augustus en van de Vrede, begonnen door Keizer Domitianus en voltooid door keizer Nerva.† De tempel is toegewijd aan Minerva, godin van wijsheid, kunsten en wetenschappen.† Weinig bewaard.

Forum van Traianus - Forum Traiani107 - 113 n.C.

Laatste en grootste van de keizerlijke fora, bestaande uit het grote binnenplein (300 x 185 m) door zuilengalerijen omgeven en met het beeld van Traianus op een strijdwagen in het midden (Equus Traiani), de Basilica Ulpia, en twee bibliotheken.† De basiliek is de grootste die ooit te Rome is gebouwd (170 x 60 m).

Tussen de bibliotheken staat de Zuil van Traianus (Columna), het grafmonument voor de keizer.† Totale hoogte 39,83 m.† De zuil is bekleed met spiraalvormig reliŽfwerk, dat de strijd tegen de DaciŽrs uitbeeldt (ca. 200 m lang, ca.† 2500 figuren).† In 1587 werd het beeld van Traianus vervangen door dat van Sint-Petrus.

 

De noord - oostzijde van het Forum wordt ingenomen door de Mercati Traiani, een warenhuis in de vorm van een halve cirkel, gebouwd in vijf verdiepingen tegen de helling van de Quirinalis, onderverdeeld in 150 winkels.

Bewaard: Zuil van Traianus, zuilen van de Basilica Ulpia, constructie van de Mercati Traiani.

Later werd een tempel voor de vergoddelijkte Traianus bijgebouwd.

Uw portaalsite over Italië: www.casa-in-italia.com (informatie en verhuur)