Truffel (tartufo)

Een truffel is een zwam die onder de grond, op de wortels van bomen groeit. Ze worden gegeten als delicatesse en zijn onmisbaar in de Umbrische en Toscaanse keuken.

Enkele bekende soorten truffels zijn:

Bij het zoeken naar truffels worden vandaag de dag honden gebruikt, die speciaal voor dit doel zijn getraind. Zo'n hond kost al vlug 4000 Ä. Truffelzoekers zijn zeer gehecht aan hun hond. Bij iedere vangst krijgt de hond een beloning.

Als je 's zomers truffels wilt zoeken sta je best vroeg op. Wij vertrekken om 5.00 uur, met de bedoeling om in de zone van Mantignana (Perugia) om 6.00 te beginnen. We laten de auto achter bij de ingang van het bos en dan begint de zoektocht naar de zomertruffel (tartufo estivo). We moeten daarvoor de betreden paden verlaten en ons wagen op onherbergzamen plaatsen. We laten ons wat leiden door onze intuïtie en houden hier en daar halt op een plaats waar misschien een tartufaia is. Daar wachten we wat en laten de hond zijn werk doen. Soms haalt hij de truffel alleen naar boven, geeft ons die (hij krijgt een beloning), soms helpen we wat met een kleine spade. Wij zijn heel tevreden: 850 gr. hebben we verzameld.

Er is jaloersheid onder de truffelzoekers. Ze proberen het gebied van een ander te vermijden. Vooral in de Val Nerina, in de omgeving van Norcia, is de concurrentie groot. Probeer er niet als leek op zoek te gaan naar truffels: je banden zullen doorstoken worden. In deze streek wordt dan ook de duurste soort gewonnen: de tartufo bianco. Als vreemdeling zul je zelf niets vinden. Je hebt overigens een toelating nodig om truffels te mogen zoeken.

In Città di Castello, op de grens van Umbrië en Toscane, zijn meer dan 3.000 truffelzoekers geregistreerd.

De truffels worden bewaard in de koelkast en blijven 1 week vers. Je kunt ze ook diepvriezen, ze behouden hun smaak. Maar ik bewaar ze sott'olio, onder olijfolie, om ze naar het noorden mee te nemen.

Het eenvoudigste menu: olijfolie, look, geraspte truffel bakken in een pan (sommigen voegen en blaadje salie toe), wat zout en daarna de reeds gekookte pasta aan toevoegen. Je kunt er geraspte kaas op doen (parmigiano of grana padano). Eenvoudig maar lekker. Smakelijk.

Vond je deze bladzijden interessant?  Zijn er tekorten, aanbevelingen? Laat het me weten.

     Terug naar de Homepage Toscane/Umbria

Bezoek ook eens de homepage Italiaanse kunst

Ben je op zoek naar een vakantiewoning in Toscane of UmbriŽ?  Bezoek onze commerciŽle website 1 (Toscana) en website 2 (Umbria).