Tips voor een verblijf in Umbria/Toscana

Reisroute vanuit België of Nederland

De weg die ik volg om de Lago Trasimeno te bereiken: Brussel, Arlon, Luxemburg, Metz, Strasbourg, Mullhouse, Basel, Luzern, S. Gottardotunnel (file mogelijk!!), de grens = Chiasso = file mogelijk!!, Milano, Bologna, Firenze, richting Roma, afslag Val di Chiana (Perugia is aangeduid); de autoweg even verlaten en dan een 30-tal km. op een brede vierbaansweg (niet te betalen). 

Een tip voor het vermijden van de file aan de S. Gottardo (in juli is er vaak 2 tot 3 uur file, zeker tijdens de weekend): als je aan de laatste afrit voor de tunnel (Wassen) bemerkt dat er file is, rij dan af in Wassen en volg de pas en niet de tunnel.  Je bent in 40í in Airolo en je ziet ook nog wat, mooie natuur en misschien sneeuw.  Ook bij de terugreis kan je eventueel afrijden aan Quinto of Airolo en de pas nemen, richting Andermatt volgen en dan Luzern.

Vergeet niet voordien een autowegenvignet voor Zwitserland aan te schaffen, bij de VTB, Touring enzÖ

In ItaliŽ moet je betalen op de autowegen (pedaggio).  Koop reeds in BelgiŽ/Nederland de VIACARD, een magnetische kaart waar het bedrag automatisch wordt afgeteld als je betaalt.  Maar je kunt op de autowegen ook overal met creditcard betalen.

Je hebt speciale blauwe stroken (VIACARD)aan de tolhuisjes voor de Viacard en creditcards.  Volg die!!  Je wint er heus heel wat tijd mee in.  Voer eerst het kaartje in van de autoweg in en dan je Viacard of creditcard.  Vooral rond Como en Milaan verlies je enorm veel tijd, als je met contant geld wilt betalen.

In een dag naar Italië met de auto? Moeilijk! Maar maak dat je over de S. Gottardo bent en overnacht in de omgeving van Lugano

Ook de tweede dag van je reis (als je bijv. uit Como vertrekt) is ook een drukke dag.  De ring rond Milaan is geen probleem, maar Milano-Bologna is vaak (ook op zaterdag) overvol: heel wat Milanezen trekken naar de Adriatische kust.  Bologna is traditioneel een druk punt. 

Bologna-Firenze is een heel mooie autoweg, dwars door de Apennijnen, maar gevaarlijk: matig je snelheid.  Vergeet niet dat je in een tunnel (galleria) altijd je lichten moet aansteken.

In Italië

Gastronomische tips

De beste gelateria rond het Lago Trasimeno is ongetwijfeld de Gelateria Caravelle.  Als je op de Superstrada naar Perugia rijdt, afrijden Torricella.  Rechts nemen (richting S. Feliciano), over de spoorweg rijden, als je aan de tweesprong komt, links afslaan, richting S. Feliciano.  Na zo 2 km. zie je links de Bar Gelateria Caravelle.  Heel lekker en heel veel soorten.
Als restaurant raad ik aan: Lo scoiattolo, op de weg Tuoro sul Trasimeno-Umbertide, in Lisciano Niccone (helemaal boven op de berg).  Laat Alfio een antipasto misto maken (met bruschette) en daarna een Saltimbocca.  Zeg hem dat je gezonden bent door Bernardo.  Reserveer als je wilt buiten eten, met panorama op het meer: 075/844119

Pronta pizza!!
De beste pizza eet je te Tuoro in de Pizzeria Il vecchio Mulino.
V. Firenze 6 - 06069 - Tuoro sul Trasimeno (PG) -
Tel: (+39) 075 826185 (met de nul!)
Reserveren is wenselijk, in de maanden juli en augustus noodzakelijk. Hoewel het er heel druk is, word je met een glimlach bediend.
Je kunt er ook pizza's telefonisch bestellen en dan afhalen.

Een laatste restaurant: La Tufa, in Ossaia, op de weg naar Cortona, als je Terontola voorbij bent, kan je rechts afslaan naar Ossaia, een gehucht.  Bekend zijn de vleesgerechten, zoals konijn (coniglio), ossobuccoÖ..  Ik eet er altijd een bistecca fiorentina met gegrillde groenten.  Het restaurant wordt vooral door Italianen bezocht.  Reserveren!!  Tel.: 0575/677717.

Vond je deze tips interessant?  Ontbreekt er iets?  Laat het me weten.

Een prettige vakantie!

Bernard Huyvaert

Vond je deze bladzijden interessant?  Zijn er tekorten, aanbevelingen? Laat het me weten.

     Terug naar de Homepage Toscane/Umbria

Bezoek ook eens de homepage Italiaanse kunst

Ben je op zoek naar een vakantiewoning in Toscane of UmbriŽ?  Bezoek onze commerciŽle website 1 (Toscana) en website 2 (Umbria).