Tuoro sul Trasimeno:  Bar La Piazza

Een ervaren ItaliŽreiziger weet het: een bar speelt een belangrijke rol in het leven van de doorsnee Italiaan.  Je gaat er niet alleen om iets te drinken, maar ook om er sociale contacten te leggen, om je vrienden te ontmoeten.  Een gezellige drukte op ieder moment van de dag, behalve op het moment van de siesta.

Op het plein van Tuoro ligt, met zijn mooie fontein ligt tussen de farmacia (apotheek) en het gemeentehuis de belangrijkste bar van het stadje, Bar La Piazza.

De bar wordt uitgebaat door 2 sympathieke broers, Mario e Massimo.  Zoals het hoort in de Italiaanse traditie werkt heel de familie mee: Mario's vrouw, Fanny, zijn zonen Carlo en Stefano.  De koffie die Mario maakt, zijn espresso en zijn cappuccini, behoort tot de beste die ik ken.  Massimo doet zijn best om een paar woordjes Nederlands te spreken.

Tijdens de zomermaanden wordt er 's avonds vanaf 9 uur altijd een ontspanning ingericht: gratis bruschette, gratis pizza, gratis schuimwijn, een kinderavond, cafť-concert enz....

Ook de kinderen zijn er welkom: 's avonds wordt het centrum voor het verkeer afgesloten, zodat de kinderen er vrij kunnen rondstoeien.  Zij maken al vlug vriendjes, want die spreken ook Nederlands.  Ze mogen van mama en papa wat langer opblijven, want ze zijn op vakantie en hebben 's middag een siesta genomen.  

Het Italiaans ijs is wereldbekend, maar zoek altijd produzione propria, artisanaal ijs.  Ook dat vind je in bar La Piazza.

Een ontroerend schouwspel zijn  oudjes die 's avonds hun partijtje kaart, de briscola spelen.

Als je naar de bar gaat, zeg dat je door Bernardo gestuurd bent, je zal er goed behandeld worden.

Een unieke belevenis waren de halve finale (Italië - Duitsland) en de finale (Italië - Frankrijk) van de wereldbeker 2006 (de mondiale). Aan de bar, op het plein waren 500 man aanwezig, die op 3 grote schermen de partita hebben gevolgd.

Dat de ontlading na de twee overwinningen groot was, is vanzelfsprekend.

Vond je deze bladzijden interessant?  Zijn er tekorten, aanbevelingen? Laat het me weten.

     Terug naar de Homepage Toscane/Umbria

Bezoek ook eens de homepage Italiaanse kunst

Ben je op zoek naar een vakantiewoning in Toscane of UmbriŽ?  Bezoek onze commerciŽle website 1 (Toscana) en website 2 (Umbria).