Toscana: wijn, landschap en olie

Toscane en de wijnbouw

Toscane is diepgaand door de wijnbouw beïnvloed. Dit is de rijkste wijnstreek van Italië. Ongeveer 1/5 van de cultiveerbare bodem is met wijnstokken beplant. De wijnbouw in Toscane beslaat in totaal 210.000 ha land. Toscane brengt voor 18% van de Italiaanse DOC - wijnen voort. DOC staat voor wijnen met gecontroleerde oorsprongsbenaming. De wijnen met DOCG staat voor topkwaliteit.

Tussen Firenze en Siena bevindt zich het wijnlandschap van de Chianti.

Chiantiwijn: dit is de bekendste Italiaanse rode wijn. Minimum alcoholgehalte: 11,5°. Het kenmerk van de onberispelijke kwaliteit is de zwarte haan aan de hals van de fles.

Toscane: pittoresk vakantielandschap !

Meer dan 1 miljoen bezoekers per jaar doen Toscane aan. Het is het meest geliefde reisgebied van Italië. Toscane is bijna zo groot als België en telt 3,5 mlj. inwoners. Firenze is het hart en het centrum van Toscane. Het is een ware cultuurmetropolis waar weinig andere steden aan kunnen tippen. Hier ontstond de Renaissance en het humanisme. Hier werd de Italiaanse taal gecultiveerd. De belangrijkste rivier in Toscane is de Arno. Toscane bracht heel wat beroemdheden voort: Michelangelo, Leonardo da Vinci, Dante, Petrarca, Boccaccio, Giotto, Fra Angelico, Cellini, Cimabue, della Robbia, Botticelli, Ghirlandaio. Firenze was de eerste van de EG-steden die de titel van culturele hoofdstad kreeg.

Andere toeristische trekpleisters zijn o.a. Siena, Pistoia, Prato, Lucca, Pisa, Pistoia, San Gimignano. Toscane heeft 400 km strand, het bestaat voor 70% uit heuvels, het klimaat is zacht omdat het achter de grote Alpen ligt.

De olijfboom en de olijfolie:

Die boom kan wel 20 m hoog groeien en wordt reeds eeuwen om zijn olijfvrucht in cultuur gebracht rondom de Middellandse Zee. De steenvrucht bevat 30 - 50% olie. De groene (onrijpe) en zwarte (rijpe) olijven zijn pas eetbaar na een uitgebreide behandeling. Door het uitpersen van verse vruchten bekomt men olijfolie. De fijnste (olio extravergine) wordt verkregen door onbeschadigde vruchten onder zachte druk te persen en de olie te laten bezinken. Om de opbrengst te vergroten worden ook de perskoek en de pitten bij verhoogde temperatuur geperst . Door deze mindere kwaliteit te raffineren krijgt men een kleurloze, min of meer smakeloze olie. Olijfolie wordt bij 10°C dik vloeibaar en bij 0°C zalfachtig.

Lees hier meer over olijfolie.

 

Vond je deze bladzijden interessant?  Zijn er tekorten, aanbevelingen? Laat het me weten.

     Terug naar de Homepage Toscane/Umbria

Bezoek ook eens de homepage Italiaanse kunst

Ben je op zoek naar een vakantiewoning in Toscane of UmbriŽ?  Bezoek onze commerciŽle website 1 (Toscana) en website 2 (Umbria).