Toscana: de Etrusken

De Etrusken hadden hun kerngebied (Etrurië) in Toscane, ten zuiden van Firenze. Het was gelegen tussen de Arno en de Tiber.

De Romeinen noemden de Etruscen: Tusci. Toscane is dus het land van de Tusci.

Reeds in -1000 woonden de Etrusken in Toscane. Vanwaar zij kwamen, is niet duidelijk, mischien uit het Oosten (Klein-Azië). Anderen beschouwen de Etrusken als een autochtone bevolking.

Ze vormden een bloeiende statenbond vanaf - 8ste eeuw tot de - 1ste eeuw.

Ze woonden in autonome stadsteden en hebben nooit een bestuurlijke eenheid gevormd, wat uiteindelijk hun ondergang betekende tegen het machtige Rome. Die statenbond stond onder het gezag van een koning-priester.

De wil van hun goden probeerden zij te voorspellen op basis van o.a. de bliksem, kometen, ingewanden en levers van dieren. De Romeinen hebben dit van de Etrusken overgenomen.

Ze kenden een heel sterke economische bloei die o.a. steunde op de minerale rijkdommen (tin, koper, ijzer) en de landbouwopbrengsten.

Het waren belangrijke bouwers: bruggen, rioleringen, koepelgraven, bolwerken, stadsmuren, stadspoorten. Hun bouwtechniek werd door de Romeinen overgenomen. De Etrusken waren ook heel goed in het maken van asurnen en bronzen beelden.

De Tyrrheense Zee (Tyrrhi is Grieks voor Etrusken) werd door hen beheerst. Het hoogepunt van hun macht situeert zich rond - 500. In de 5de eeuw voor Chr. beheersten ze een gebied van de Povlakte tot het zuiden van Rome.

De Etruskisch taal is nog niet ontcijferd.

Etruskische steden in Toscane: Vetulonia, Volterra, Fiesole, Chuisi, Cortona, Arezzo,

Buiten Toscane, il Lazio of Umbria: Cerveteri, Veii, Tarquinia, Vulci, Perugia.

    Vond je deze bladzijden interessant?  Zijn er tekorten, aanbevelingen?  Laat het me weten.

Bezoek ook eens de homepage Italiaanse kunst

Ben je op zoek naar een vakantiewoning in Toscane of Umbrië.  Bezoek onze commerciële website 1 en website 2.

Bezoek ook eens de portaalsite casa-in-italia.com

 

Vond je deze bladzijden interessant?  Zijn er tekorten, aanbevelingen? Laat het me weten.

     Terug naar de Homepage Toscane/Umbria

Bezoek ook eens de homepage Italiaanse kunst

Ben je op zoek naar een vakantiewoning in Toscane of UmbriŽ?  Bezoek onze commerciŽle website 1 (Toscana) en website 2 (Umbria).