Sovana

Sovana is een middeleeuws stadje bij de grens van Latium. De Etruskische nederzetting beleefde haar bloeitijd in de 7e en 6e eeuw v.Chr.

Behalve de opgravingen in de omgeving zijn de grandioze ruïnen van de Rocca Aldobrandesca, 13e-14e eeuw, verwoest in de 17e eeuw, interessant.

Dom (Ss. Pietro e Paolo): dateert grotendeels uit de 12e en 13e eeuw, een heropbouw van een kerk uit de 9e-11e eeuw. Gevel en gewelven zijn gotische vernieuwingen uit de 14e eeuw. Ondanks verbouwingen bleef het Romaanse stempel; vijfschepige crypte. In een deel van de Dom vond men in 1905 de resten van een Etruskische tempel uit de 3e-2e eeuw v.Chr., thans te zien in het archeologisch museum in Florence.

In de omgeving van Savona: Etruskische necropolis (bezichtigen alleen met gids!). De meeste graven dateren uit de 4e tot 3e eeuw v.Chr.: uniek en architectonisch bijzonder rijke decoratie, uitgesneden in het tuf.

 

   

Vond je deze bladzijden interessant?  Zijn er tekorten, aanbevelingen? Laat het me weten.

     Terug naar de Homepage Toscane/Umbria

Bezoek ook eens de homepage Italiaanse kunst

Ben je op zoek naar een vakantiewoning in Toscane of UmbriŽ?  Bezoek onze commerciŽle website 1 (Toscana) en website 2 (Umbria).