Typische Umbrische ceramica: Sberna (Deruta)

 

Ik was al lang op zoek naar een fabbrica waar de Umbrische ceramica of ceramiek nog op een traditonele, artisanale manier wordt vervaardigd. En die bovendien betaalbaar was, want aan de argeloze toerist worden soms astronomische prijzen gevraagd.

Bij toeval kwam ik bij de familie Sberna terecht.

Anna, de dochter van Francesco, is een Italiaanse collega van mij. Zij stond in het onderwijs. Nu helpt zij in het familiebedrijf.

Bernard

 

Als je in de omgeving bent, laat niet na een bezoek te brengen aan hun atelier. Zeg dat je gezonden bent door Bernardo, il professore belga. Je zult goed ontvangen worden en eerlijke prijzen krijgen. De duurste stukken zijn natuurlijk niet voor iedereens beurs, maar je kunt reeds voor 10, 15, 20 Ä een stukje Umbrische ceramica naar huis meenemen.

Gemakkelijk te bereiken: als in Perugia bent,neem je de richting Roma/Terni. Je rijdt af in Deruta Nord, rechts afslaan, altijd doorrijden, je komt aan een rotondo. Ook daar nog even doorrijden, na 200 m. zie je rechts de fabbrica.

SBERNA
Via Tiberina, 146
06053 Deruta
Perugia - Italy
Tel. (+39) 075-97-102-06
Fax. (+39)075-97-104-28

 

Deruta is en kleine stad in het hart van Umbria, wereldbekend voor zijn ceramica. Reeds in de Middeleeuwen genoot de stad een zekere bekendheid, maar het was vooral in de Renaissance dat Deruta bekend werd. Vandaag de dag wordt nog steeds op dezelfde, traditionele manier gewerkt.

 

 

 

Francesco Sberna is de stichter van het familiebedrijf. Hij heeft het bedrijfje opgericht. Hij draagt terecht de titel maestro. Zijn bedrijfje is uitgegroeid tot een van de belangrijkste van Deruta. Ondanks zijn 80 jaar is hij nog steeds de belangrijkste schilder van het atelier. Als een moeilijke opdracht moet uitgevoerd worden, is hij present.

 

 

Het proces begint bij een eenvoudige brok klei. Met een mengeling van klei en water slaagt de ambachtsman (mag ik hier al spreken van een kunstenaar?) erin om een vaas, een schaal enz... te modelleren. Dit heet de foggiatura.

Het moeilijkste deel is het vastzetten van oortjes aan de vaas!

 

 

De vorm wordt vervolgend een eerste keer gebakken, op 1000 graden. Het resultaat is de zogenaamde biscotto, omdat de klei dan het uitzicht en kleur van een beschuit krijgt.

 

 

 

Het volgende proces is de zgn. smaltatura (smalto=email). De biscotto is heel poreus en kan dus de witte verf van de smalto absorberen.

 

 

Vervolgens komt het eigenlijke beschilderen. Onder de leiding van Francesco werken hier een vijftal dames.

 

 

Vervolgens wordt het object een tweede maal gebakken. De mooie kleuren komen eindelijk te voorschijn! Zie de vergelijking links en rechts tussen het ongebakken en het gebakken object.

 

 

Aan de moeilijkste stukken met de zgn. grottesche wordt soms maanden geschilderd.

 

 

De familie Sberna is vooral gekend om zijn blauwe kleuren, maar dat zijn dan ook de duurste stukken.

 

Ook in het kopiëren van motieven uit de Renaissance blinkt het atelier Sberna uit.

 

 

 

Vond je deze bladzijden interessant?  Zijn er tekorten, aanbevelingen? Laat het me weten.

     Terug naar de Homepage Toscane/Umbria

Bezoek ook eens de homepage Italiaanse kunst

Ben je op zoek naar een vakantiewoning in Toscane of UmbriŽ?  Bezoek onze commerciŽle website 1 (Toscana) en website 2 (Umbria).