Saturnia

De prachtige warmwaterbronnen van Saturnia, die vrij te bezoeken zijn. Neem er een bad!

Saturnia is het juweel van de Comune di Manciano, gesticht door de Etrusken en vandaag een van de interessantste thermale oorden van Italië. De naam van de warme rivier is de Gorello, die wat verder uitmondt in de Stellata.

De Terme di Saturnia: het typische water komt uit de ondergrond met een snelheid van 800 liter per seconde. De temperatuur is constant: 37° graden. Reeds de Romeinen hadden de therapeutische werking van het water ontdekt.

Als je naar dit dorp komt, moet je een (gratis) bad nemen in de Cascata del Mulino. Zorg dat je je zwempak aanhebt. Opgelet: het water verspreidt een sterke, soms verstikkende geur van rotte eieren (door de zwavel), als je thuiskomt zul je zeker willen douchen! Het heilzame water bevat magnesium, carbonaat en algen, wat uw huid verzacht en uw haar een zijdeachtige glans bezorgt. Een echte verjongingskuur!

Aan de rand van Saturnia, voorbij het benzinestation, is er een klein parkeerterrein voor auto's. Een weg daalt af naar de natuurlijke fonteinen die zijn gepolijst door de afzetting van mineralen. De toegang is gratis maar zowel overdag als 's nachts is het zeer druk.

De mythe vertelt dat op een dag de god Saturnus zo boos was op de mensen, die voortdurend ruzie maakten en oorlog voerden, dat hij vanuit een vulkaan een kokende stroom op hen liet neerdalen om hen tot betere gedachten te brengen.

Het is in deze rivier dat een fragment zich afspeelt van de schitterende roman van Ammaniti 'Ik haal je op, ik neem je mee': het is daar dat de stugge professoressa Flora Palmieri wordt verleid door Graziano Biglia.

 


Interessante adressen:

Te Saturnia kun je rondslenteren in de kleine nauwe straatjes, een antieke Romeinse straat bezoeken en een antieke fontein.

Vond je deze bladzijden interessant?  Zijn er tekorten, aanbevelingen? Laat het me weten.

     Terug naar de Homepage Toscane/Umbria

Bezoek ook eens de homepage Italiaanse kunst

Ben je op zoek naar een vakantiewoning in Toscane of UmbriŽ?  Bezoek onze commerciŽle website 1 (Toscana) en website 2 (Umbria).