Olijfolie: Trullo 'La Sardedda'

 

Apulië (Puglia), de hak van de Italiaanse laars, is de grootste producent van olijfolie van gans Italië.
Het gaat hier voornamelijk om eeuwenoude bomen die stuk voor stuk prachtig zijn. Door de grootte van de bomen is een manuele olijfpluk onmogelijk, maar worden mechanische hulpmiddelen gebruikt.

Het familiedomein 'La Sardedda' omvat een olijfgaard van bijna 4Ha, met daarop een prachtige trullo.

Wij verhuren ook vakantiewoningen en trulli in deze streek:
Zie www.casa-in-italia.com

Een trullo is een typische bouw die enkel in een klein deeltje van Apulië voorkomt. De basis van de constructie zijn de muren die 1 tot 2 meter dik zijn, waardoor het in de zomer steeds koel is, en in de winter nooit echt koud.

Op onze informatieve website over Apulië vind je meer info over de trulli en bekijk meer foto's van deze mooie trullo gelegen te San Michele Salentino!


De olijfoogst:

De 'scuotitore', beefmachine, neemt de grote takken van de olijbomen vast, en laat ze eventjes beven: de olijven vallen bijgevolg als een hagelbui naar beneden.

Onmiddellijk worden de olijven samengebracht in bakken, en naar de 'frantoio' waar de olijven worden gewassen en tot olie worden geperst.

Het gaat om een kleine olijfpers die tegen een lage temperatuur de olijven mechanisch tot pulp vermaalt, daarna wordt het vocht uit het pulp gehaald (wat overblijft is sansa waarvan nogmaals goedkopere, minderwaardige olie wordt gemaakt), en door een centrifugesisteem wordt het water van de olie gescheiden.

Het product is bijgevolg volledig natuurlijk, er is geen enkele toevoeging van smaak- of kleurmakers of wat dan ook (wat bij industriële olijfoliën wel wordt toegevoegd)

De olijfolie is in kleine hoeveelheden ook in België verkrijgbaar.

 

Voor meer inlichtingen: contacteer ons !

 
 
 
     

Miet Huyvaert

Ben je op zoek naar een vakantiewoning in Puglia?  Bezoek onze commerciële website .

Bezoek ook eens de portaalsite casa-in-italia.com

Vond je deze bladzijden interessant?  Zijn er tekorten, aanbevelingen? Laat het me weten.

     Terug naar de Homepage Toscane/Umbria

Bezoek ook eens de homepage Italiaanse kunst

Ben je op zoek naar een vakantiewoning in Toscane of UmbriŽ?  Bezoek onze commerciŽle website 1 (Toscana) en website 2 (Umbria).