Sansepolcro

Provincia di Arezzo/Toscana

Sansepolcro is dicht bij de linker-Tiberoever aan de Toscaans-Umbrische grens aan de voet van de Alpe delta Luna (1454 m) gelegen. De plaats wordt omringd door een oude stadsmuur; het is de geboorteplaats van Piero della Francesca.

Dom: voormalige abdij van de Camaldulenzers van 1012-49, in de 13e en 14e eeuw vergroot met eenvoudige voorgevel, 3 portalen en prachtig roosvenster.
Binnen: HH. Romualdus en Benedictus, terracotta in de stijl van de School van Della Robbia, evenals de sierlijke tabernakel in de sacristie en een aan Perugino toegeschreven 'Hemelvaart'.

Pinacoteca (in het Palazzo Comunale, een herhaaldelijk gerestaureerd gebouw, oorspronkelijk uit de 14e eeuw). De collectie stamt voornamelijk uit de voormalige kerkschat; naast werk van Piero della Francesca ook glazuurwerk van de della Robbia.

fresco van Piero della Francesca, Verrijzenis,  1463
Piero della Francesca, Misericordiapolyptiek met Madonna en heiligen, Boodschap van de engel, Kruisiging en 5 lijdenstaferelen in de predella (na 1445)

 

Vond je deze bladzijden interessant?  Zijn er tekorten, aanbevelingen? Laat het me weten.

     Terug naar de Homepage Toscane/Umbria

Bezoek ook eens de homepage Italiaanse kunst

Ben je op zoek naar een vakantiewoning in Toscane of UmbriŽ?  Bezoek onze commerciŽle website 1 (Toscana) en website 2 (Umbria).