San Gimignano

San Gimignano is met zijn unieke skyline een van de schitterendste steden van het middeleeuwse Toscane. Vondsten uit de omgeving tonen aan dat de Etrusken hier reeds een nederzetting hadden.

De late middeleeuwen waren een periode van grote spanningen: tussen welfen en gibellijnen, tussen de steden onderling, tussen de adellijke families in de steden. Om zichzelf te kunnen beveiligen en macht uit te stralen, bouwden de belangrijke families een privétoren. Van de aanvankelijk 50 familietorens die elkaar in hoogte trachtten te overtreffen, staan er nog 13 overeind.

Vanaf het midden van het Trecento, onze veertiende eeuw, begint de achteruitgang van San Gimignano. Vreemd genoeg is het de economische vervalperiode er de oorzaak van geweest dat de stad intact tot ons is gekomen.

In 1348 slozeg de pest toe. In 1354 gaf de stad zichzelf in handen van de opkomende macht in Toscane: Firenze.

San Gimignano ligt op de via Francigena. De economie was vooral gebouwd op het telen van safraan (zafferano). Vandaag de dag staat de stad bekend om haar Vernaccia, een uitstekende droge witte wijn.

De stad die slechts 500 op 900 m. meet en 1400 inwoners telt, verwerkt jaarlijks 3.000.000 bezoekers.

In 1990 werd San Gimignano uitgeroepen tot wereldpatrimonium.

Tip: Om San Gimignano te bereiken, neem je de Superstrad Siena-Firenze, je verlaat die in Poggibonsi. Om de stad met de auto te bezoeken, kun je je wagen het best op de betalende parking zetten, aan de voet van de stad.  Je wordt erheen geleid.

Je bezoek begint bij de Porta San Giovanni. Blijf niet te lang hangen bij de winkeltjes met Pinnocchio's "made in China". Gaar door naar de Piazza del Duomo. Vertrek vandaar naar de Porta San Matteo: daar vind je de meer typische winkeltjes.

Dom of Collegiata

op de Piazza del Duomo: aan Maria Hemelvaart, Santa Maria Assunta gewijd, een oorspronkelijk Romaanse bouw uit de 12e eeuw. De basilikale plattegrond werd door Giuliano da Sangallo in een Latijns kruis omgevormd.

De wanden en gewelven zijn met fresco's versierd, een must voor iemand die houdt van de schilderschool van Siena.

Enkele fragmenten: het Verraad van Judas, met detail en de Judaskus, met detail
Nog enkel fragmenten: De presentatie in de tempel, Christus bij de geleerden, Het doopsel van Christus, de Kruisdraging, de Bespotting van Christus
En een schitterende Christus op de Calvarie

Achteraan in dezelfde beuk ligt de prachtige Cappella di S. Fina (een plaatselijke heilige van de 13e eeuw) in pure renaissancearchitectuur door Giuliano en Benedetto da Maiano, (1468). Deze laatste maakte ook het prachtig doksaal (1475) met de beide fresco's door Domenico Ghirlandaio en atelier (1475). (Domenico Ghirlandaio was leermeester van Michelangelo)

De H. Gregorius verkondigt de H. Fina haar nakende dood
De begrafenis van Santa Fina
Aan de binnenwand van de gevel staan de houten figuren van een Aankondiging door Jacopo della Quercia, aangebracht rond 1421.

S. Agostino

op de Piazza S. Agostino, in het westen van de stad.

Om je daarheen te begeven ga je de schilderachtige Via S. Matteo af met zijn gebouwen en familietorens. De kerk werd in Romaans-gotische stijl gebouwd (1280-98) en bezit een slanke campanile.

In de Cappella di S. Bartolo, rechts naast het hoofdaltaar, een prachtig marmeren altaar met figuren en reliëfs in renaissancestijl door Benedetto da Maiano(1494).

Aan het hoofdaltaar in het priesterkoor prijkt een Kroning van Maria en Heiligen, een paneel door Piero del Pollaiolo (1483), aan de koormuren fresco's door Benozzo Gozzoli en zijn helpers.

Deze vertellen het leven van Sint Augustinus. Benozzo was een verteller. Hij baseerde zich op de Confessiones van Augustus en de Legenda Aurea. Hij schilderde ook de fresco's in het Palazzo Medici-Riccardi in Firenze.

De school van Sagaste: Sint-Augustinus volgt in deze Afrikaanse stad zijn eerste lessen
Sint-Augustinus geeft les in Rome
Vertrek naar Milaan Links en rechts portretten van de notabelen van San Gimignano. De tweede figuur van rechts is de schilder.
Tolle, lege: Augustinus' bekering tot het christendom

Palazzo comunale

ook wel Palazzo del Popolo of Palazzo Nuovo del Podestà

De bouw werd in 1288 begonnen en in 1323 verder afgewerkt. In de gevel merk je enkele wapens op, een kantelenbekroning en de Torre Grossa (54 m hoog, mooi panorama).

Op de schilderachtige binnenplaats staat een waterput uit de 14e eeuw.

 

Het belangrijke kunstwerk bevindt zich in een zaal waar Dante in 1300 voor de Podestà en het Consiglio Generale een redevoering hield. Er is een fresco door Lippo Memmi van 1317 een Maestà (Tronende Madonna met Kind en Heiligen) waarvoor hij zich inspireerde op de Maestà van Simone Martini (in het Palazzo Pubblico in Siena). Zie afbeelding op deze bladzijde.

De in het Palazzo ondergebrachte Pinacoteca Civica stelt werken tentoon van o.a. Gozzoli, Pinturicchio, Filippino Lippi. Je beklimt uiteraard ook de Torre Grossa, vanwaar je een schitterend panorama op de val d'Elsa.

Een kunstwerk van de Siënese schilderschool: Taddeo di Bartolo, San Gimignano (de heilige Gimignanus) met de stad op zijn schoot
Een wat erotisch tafereel: de beroemde Slaapkamer, fresco van Memmo di Filippuccio

Fonti

Even buiten de stad ligt achter de Porta delle Fonti een bouwwerk met 10 bogen (Romaans en gotisch) rustend op pijlers en zuilen uit de 12e tot 14e eeuw.

Porta S. Matteo

Aan het einde van de Via S. Matteo (in Siënese stijl, 1262).

Porta S. Giovanni

De Porta S. Giovanni ligt aan het andere uiteinde van de stad aan de gelijknamige straat. Van de beide stadspoorten is deze de belangrijkste. Zij werd in 1262 gebouwd, in 1601 werd er de kleine kerk Madonna dei Luni bijgebouwd.

Piazza della Cisterna

een van de mooiste piazza's van Toscane. Let op de verschillende vensters! Hier werden ook de opnames gemaakt van Il prato van de gebroeders Taviani.

Verder:

Vond je deze bladzijden interessant?  Zijn er tekorten, aanbevelingen? Laat het me weten.

     Terug naar de Homepage Toscane/Umbria

Bezoek ook eens de homepage Italiaanse kunst

Ben je op zoek naar een vakantiewoning in Toscane of UmbriŽ?  Bezoek onze commerciŽle website 1 (Toscana) en website 2 (Umbria).