San Quirico d'Orcia

Siena/Toscane

Prachtig gelegen op de hoogte tussen de Val dell'Orcia en de Valle dell'Asso.  De stad heeft nog haar middeleeuwse ommuring.  Het stadje had een zeker belang in de middeleeuwen, omdat het op de via Francigena lag, die Firenze met Rome verbond. Hier konden de pelgrims die naar Rome trokken, uitrusten. Maar ook pausen, keizers en legers trokken langs de via Francigena.

In 1154 trok Federico Barbarossa naar Italië om door de paus tot keizer gekroond te worden. In San Quirico ontmoette hij de pauselijke gezanten en sloot met hen een akkoord. De arme monnik Arnaldo da Brescia, een pausbestrijder, was de pasmunt: hij werd aan de paus uitgeleverd en eindigde op de brandstapel.

La Festa del Barbarossa, op de 3e zondag van juni, wordt nog steeds gevierd met een tornooi van boogschutters en van vlaggenzwaaiers. De vroegere buurten, Borgo, Canneti, Castello en Prato nemen er aan deel.

Stadspoort
Het belangrijkste bouwwerk is de Collegiata of Pieve di Osenna (Ss. Quirico e Giulitta), een bouwwerk eind 12e eeuw, thans ingrijpend gerestaureerd. Collegiata Collegiata
Het mooiste zicht op de colllegiata heb je als je de kerk nadert vanuit de via Dante. De campanile (klokkentoren) dateert uit de 18e eeuw.
De portalen zijn uniek: in de eenvoudige faÁade een Romaans zuilenportaal (ca. 1080), in de architraaf een reliŽf met een gevecht tussen monsters. Het rechter zijportaal 2e helft 13e eeuw is Lombardisch en wordt toegeschreven aan Giovanni Pisano. Het 3e portaal is gotisch (1298).

Collegiata: Romaans portaal

Let ook eens op de mooie atlanten, typisch Romaans.

Koorgestoelte

Koorgestoelte

Koorgestoelte

In de kerk mooie, met inlegwerk versierde koorbanken van Antonio Barili (1482-1502), afkomstig uit de Dom van Siena.

Je vindt ook een triptiek van Sano di Pietro, Maria met Kind en 4 heiligen.

Na een bezoek van de collegiata kun je rondslenteren op de oude omwalling (Torre delle mura rotte), in de via Poliziano, of in de Via del Poggio.

Maar ook de omgeving van San Quirico d'Orcia is de moeite waard. Het landschap van de val d'Orcia (hier tussen San Quirico en Pienza) is door de Unesco beschermd.De val d'Orcia is ook dat deel van Toscane dat verwijst naar de grote dichter Mario Luzi.

Te bezoeken in de omgeving:

  • Bagno Vignoni, een thermaal oord (hier met de onlangs geopende Thermae Adler)
  • Bagni San Filippo, met zijn vreemde kalkformaties.
  • Ook de Romaanse Abbazia di Sant'Antimo verdient een bezoek.

 

Vond je deze bladzijden interessant?  Zijn er tekorten, aanbevelingen? Laat het me weten.

     Terug naar de Homepage Toscane/Umbria

Bezoek ook eens de homepage Italiaanse kunst

Ben je op zoek naar een vakantiewoning in Toscane of UmbriŽ?  Bezoek onze commerciŽle website 1 (Toscana) en website 2 (Umbria).