Roselle

 

Roselle, het Etruskische Rusellae, is een van de vele archeologische vindplaatsen van de Maremma.

Aan de monding van de Ombrone, waar nu de vlakte van Grosseto zich uitstrekt, lag in de Oudheid een open zee-inham. Op deze strategisch gunstige plek stichtten in de 9e eeuw v.Chr. op een heuvel in het zuidoosten de Etrusken de haven- en handelsstad Rusellae, die in de Etruskische twaalfstedenbond een belangrijke rol speelde.

Pas na hevige tegenstand boog de stad in 294 v.Chr. voor de Romeinse overmacht. De stad werd bij de verovering verwoest, maar later door de Romeinen weer opgebouwd. Door het steeds drassiger worden van de omgeving en de aanvallen van de Saracenen in de Middeleeuwen zette het verval in.

Door opgravingen kunnen we ons nu een voorstelling maken van de Etruskische en Romeinse nederzetting: een meer dan 3 km lange muur omsloot het terrein. De openbare gebouwen lagen in het dal aan het Romeinse forum. De ruitvormig gemetselde, decoratieve muur van de basilica is nog te herkennen. Ook andere gebouwen met gecompliceerde plattegronden werden opgegraven; onder Romeinse ruïnes kwamen Etruskische huizen van leem tevoorschijn.

Verdient zeker een bezoek!

Links, op de weg die Grosseto verbindt met Roselle Terme, is een goede trattoria: “La Parolaccia”, Via Canonica, Tel. 0564/402205 of 0564/402764.

In de omgeving van Roselle, in Loc. Casalecci, links als je van Grosseto komt, en als je naar Scansano of Istia d’Ombone rijdt, vind je de pizzeria “Le Vecchie Usanze” (Via Scansanese n° 400, Tel. 0564/409213). Uitstekende Napolitaanse pizza, schappelijke prijzen.

 

Vond je deze bladzijden interessant?  Zijn er tekorten, aanbevelingen? Laat het me weten.

     Terug naar de Homepage Toscane/Umbria

Bezoek ook eens de homepage Italiaanse kunst

Ben je op zoek naar een vakantiewoning in Toscane of UmbriŽ?  Bezoek onze commerciŽle website 1 (Toscana) en website 2 (Umbria).