Pitigliano

Pitigliano is een van de meest typische stadjes in de Maremma, helemaal uitgegraven in de tufsteen (tufo).

Het staat bekend om het traditionele feest “Torciata di San Giuseppe”, waarbij een grote pop verbrand wordt, om het einde van de winter te vieren.

De legende vertelt dat de stad zou gesticht zijn door 2 jongelui, Petilio e Celiano, die een diefstal hadden gepleegd en zich in dat deel van de Maremma hadden verborgen.

Feit is dat Pitigliano reeds in de Etruskische tijd bestond, dat bewijst de Etruskische necropool. De Eruskische naam van Pitigliano is niet bekend, wellicht was het Statnes of Staties. In de Romeinse tijd was het Statona, de naam Pitigliano is afgeleid van de Romeinse gens Petilia.

Vanaf 862 heerste de familie Aldobrandesca, tot de 13e eeuw. In 1293 huwde de laatste telg van de familie met de Gentile Orsini. De Orsini's behoorden tot de welfen en waren een belangrijke Romeinse familie.

Vanaf 1400 werd het een belangrijk centrum voor de joden. Zij richtten er in 1598 een synagoge op die nog altijd bestaat.

In de 17e eeuw werden de Medici de heersers in Pitigliano.

Enkele belangrijke gebouwen:

Palazzo Orsini
De Dom

Enkele musea

Pitigliano is lang een toevluchtsoord geweest voor de joden, het werd zelfs "klein Jeruzalem" genoemd. In het ghetto kun je de synagoge bezoeken, er is zelfs een klein Museo di Arte e Cultura Ebraica.

Heel belangrijk zijn ook de DOC-wijnen “Bianco di Pitigliano” e “Rosso Sovana”, die in de plaatselijke cantina sociale worden gemaakt.

De typische dolci heten “Sfratti”, heel lekker! Een soort stokjes, gevuld met honing en noten. Ze zijn van joodse oorsprong.

Meer gastronomie in Pitigliano

Vond je deze bladzijden interessant?  Zijn er tekorten, aanbevelingen? Laat het me weten.

     Terug naar de Homepage Toscane/Umbria

Bezoek ook eens de homepage Italiaanse kunst

Ben je op zoek naar een vakantiewoning in Toscane of Umbrië?  Bezoek onze commerciële website 1 (Toscana) en website 2 (Umbria).