Pisa: oude schepen ontdekt

In 1998 werd in Pisa, in het gehucht San Rossore, een controlecentrum voor de Italiaanse Spoorwegen aangelegd. Daarbij stootte men op de resten van een Romeins schip. Het was het begin van een archeologisch avontuur: uiteindelijk werden een dertigtal schepen opgegraven, van grote zeeschepen tot kleine rivierschepen. Uiteindelijk werd beslist om het controlecentrum naar een andere plaats te verhuizen en een permanente archeologische zone in te richten.

Deze plek, die uniek is voor de zee-archeologie, staat nu voor het eerst open voor het grote publiek. De Soprintendenza Archeologica en de Comune di Pisa hebben voor het publiek de Cantiere delle Navi Antiche geopend, dit in afwachting van het openen van het Museo delle Navi, dat in opbouw is, op de vroegere ruimte van de Arsenali Medicei sull'Arno.

Je kunt een geleid bezoek brengen.

De bezoekers kunnen de opgravingen bezoeken die nog steeds aan de gang zijn, het Centro di Restauro del Legno Bagnato bezoeken, waar de gevonden objecten worden gerestaureerd. Er is ook een kleine afdeling van voorwerpen die in de schepen werden teruggevonden: amforen met wijn en olie, graanproducten, vazen in glas, muntstukken, juwelen, kammen, schoenen en ook menselijke en dierlijke resten.

In één woord: een overzicht van de econmoische activiteit die zich rond Pisa, de zee en de Arno, ontwikkelde in de oudheid.

Te lezen: Le antiche navi di Pisa (Electa).

Je kunt bespreken op het nummer 055/321.54.46

Lees meer op de officiële website (in het Italiaans).

Hieronder zie je het zgn. schip D dat van de grond wordt opgeheven. Het schip verging in de 5e eeuw voor Chr.

Rechts: een van de teruggevonden decoratieve elementen. Het was een deel van een fontein.

Links: een opgegraven schip.

 

 

 

 

Vond je deze bladzijden interessant?  Zijn er tekorten, aanbevelingen? Laat het me weten.

     Terug naar de Homepage Toscane/Umbria

Bezoek ook eens de homepage Italiaanse kunst

Ben je op zoek naar een vakantiewoning in Toscane of UmbriŽ?  Bezoek onze commerciŽle website 1 (Toscana) en website 2 (Umbria).