Perugia

Perugia/ UmbriŽ

Domcomplex

Kathedraal

De hoofdstad van UmbriŽ, waar de prachtige uitzichten reeds door Goethe geroemd werden, biedt de voordelen van het stadsleven in combinatie met de rustige levensstijl, die typisch is voor geheel de streek. 
Perugia is op de eerste plaats een universiteitsstad.  De stad telt zowat 120.000 inwoners.  De Corso Vannucci,de belangrijkste straat, verkeersvrij, heeft een van de mooiste en meest verfijnde passeggiate in heel ItaliŽ.
Oorspronkelijk gesticht door de Italische stam de Umbri, won de stad aan belang in de Etruskische tijd.  Perugia maakte deel uit van de Etruskische Twaalfstedenbond, de Dodekapolis, die 12 lucumoniae omvatte.  Nu eens bondgenoot, dan weer vijand van Rome, werd Perugia slechts door Octavianus definitief onderworpen. 
In 41- 40 v.Chr. verwoest Octavianus de stad.  Naderhand verzoent de keizer zich met de stad, welke dan de naam 'Augusta Perusia' krijgt. 
In het begin van de Middeleeuwen bleef de stad onafhankelijk, slechts korte tijd was zij in het bezit van de Longobarden. Toen echter werd zij vernietigd door koning Totila. De stad werd bijzonder begunstigd door Hendrik VI, die Perugia's aanspraak op de heerschappij over de omliggende landerijen erkent (1186) en haar opkomst binnen UmbriŽ bevordert. Ook met de paus onderhoudt Perugia zeer goede betrekkingen, zonder evenwel haar voorliefde voor de onafhankelijkheid op te geven. De stad was in de 12e eeuw reeds vrij geworden.  De 14e eeuw is de tijd van macht en culturele schittering van de stad, maar ook van bloedige strijd, die voortduurt tot in de 16e eeuw. In 1540 verovert paus Paulus III de onrustige stad en laat de Rocca Paolina als symbool van zijn macht bouwen. De bevolking verwoestte de Rocca in 1859. Op 14 sept. 1860 werd Perugia een deel van de Italiaanse Staat.  

In Perugia was de schilder Pietro Vannucci, bijgenaamd il Perugino, werkzaam.

Tip: Om Perugia met de auto te bezoeken: afslag Prepo, richting Stazione, bij het station naar boven rijden, dan rechts (bij de Monte dei Paschi di Siena, groot wit gebouw, rode lichten) Prefettura volgen, tot aan de Parking van de Piazza Partigiani (veilig, videobewaking), dan heb je daar een roltrap tot aan het centrum.  Je komt uit in de Corso Vannucci, de hoofdstraat.

We stellen twee wandelingen voor

Klik hier voor een kaart van het historische Perugia.

1e Wandeling: aan de hoofdstraat, de Corso Vannucci, naar Pietro Vannucci, bijgenaamd 'il Perugino', staat de oude Wisselbeurs (Collegio del Cambio) aan de linkerkant vůůr de Piazza IV Novembre. Kunsthistorisch van belang zijn de frescocyclus van Perugino (1496-1507), het houtsnijwerk van Domenico del Tasso (1491-93), en de deur van Antonio Bercivenni da Mercatello (1501).

Daarnaast het Collegio della Mercanzia (Kamer van Koophandel). Opmerkelijk zijn de gotische houten versieringen in de grote zaal (1403). Ligging: Palazzo dei Priori, tel. 075/5728599; 8.00-14.00; 9.00-12.30, betalend. 

Perugino, Geboorte Perugino, God de Vader met Profeten en Sibyllen Perugino, Zelfportret Perugino, Prudentia en Fortitudo met 6 wijzen uit de Oudheid

Op de hoek Corso Vannucci - Piazza IV Novembre het Palazzo del Priori, een der mooiste gotische paleizen van geheel ItaliŽ met Toskaans-Venetiaanse stijlelementen. Het portaal aan de Corso Vannucci is een voorbeeld van SiŽnese kunst in UmbriŽ (Gano da Siena, 1340); in de lunet de HH. Lodewijk uit Tolosa, Lorenzo en Ercolano. Aan de zijde van de Piazza bevinden zich de sierlijke galerij en de trappenopgang. Boven het portaal de symbolen van de stad (de griffioen) en van de partij der Welfen (de leeuw). Door dit portaal komt men in de Middeleeuwse raadhuiszaal, de Sala dei Notari met indrukwekkende ronde bogen en fresco's uit de School van Cavallini (bijbelse verhalen, legenden, sprookjes, wapens). 

Palazzo dei Priori Fontana Maggiore Fontana Maggiore, detail

Op de Piazza IV Novembre staat een meesterwerk van de Italiaans-gotische beeldhouwkunst: de Fontana Maggiore. De fontein werd uitgevoerd volgens de plannen van Nicola en Giovanni Pisano en Fra Bevignate (1275-77). De basreliŽfs van het bovenste bekken (figuren uit de bijbelse en wereldlijke geschiedenis) worden toegeschreven aan Pisano.  Op het onderste bekken zijn de symbolen van de 12 maanden te zien.

Op de 3e verdieping van de Palazzo dei Priori (ingang Corso Vannucci) de Galleria Nazionale dell'Umbria, een der belangrijkste pinacotheken van ItaliŽ en in elk geval de belangrijkste van UmbriŽ (open: 9-19 u.; zon- en feestdagen tot 13 u., 1e maandag van de maand gesloten). De verzameling omvat werken uit 6 eeuwen. Wegens het grote aantal kunnen slechts enige namen vermeld worden: Pietro Vannucci il Perugino, Bernardino Betti, il Pinturicchio, Beato Angelico, Benozzo Gozzoli, Piero della Francesca, Luca Signorelli, Bartolomeo Caporali, Arnolfo di Cambio, Agostino di Duccio, Duccio di Buoninsegna, Benedetto Bonfigli enz.

Een detail uit de Aankondiging van Perugino

Perugino, Aanbidding van de herders

Bottega van 1473 (anoniem), Mirakel van S. Bernardino

Een detail uit de Aankondiging van Perugino

Perugino, Aanbidding van de herders

Bottega van 1473 (anoniem), Mirakel van S. Bernardino

Kathedraal

Dom: gewijd door de H. Lorenzo. Aanvang van de bouw in 1345, voltooiing in 1430. Behoort tot de weinige hallenkerken in ItaliŽ. De gevel bleef onaf. Aan de zijde van d e Piazza standbeeld van paus Julius III door Vincenzo Danti, een leerling van Michelangelo (1533). Het ontwerp van de klokketoren stamt van Valentino Martelli. Interieur: altaar van Agostino di Duccio (linker schip), banier van Berto di Giovanni met een stadsgezicht van Perugia uit 1526, de Madonna delle Grazie van Giannicola di Paolo, Kruisafneming van Federico Barocci, ten slotte de mooie koorbanken van Giuliano da Maiano en Domenico del Tasso (1491). 
In het aangrenzend Dommuseum, het museo dell'Opera del Duomo, kan men de Pietŗ van Caporali en het S. Onofrio-altaarstuk van Signorelli (afbeelding) bezichtigen.

S. Onofrio-altaarstuk van Signorelli

Loggia Braccio Fortebraccio: deze ligt nog aan de Piazza IV Novembre rechts naast het standbeeld van Julius III. Het is een werk van Fieravanti uit de 15e eeuw.

Maestŗ delle volte Via della Maestŗ delle Volte: in deze middeleeuwse straat (rechts naast de loggia) met de gelijknamige kleine kerk (gevel oorspronkelijk van Agostino di Duccio, 1590), verbouwd door Martelli, een bijzonder fraaie fontein. 

Maestŗ delle volte

Augustusboog Loopt men deze straat steeds verder af, en vervolgt aldus de hierboven begonnen rondwandeling, dan komt men uit bij de Augustusboog: de sokkel is Etruskisch (3e eeuw v.Chr.) het bovenste deel Romeins, loggia 16e eeuw.
Ertegenover het Palazzo Gallenga, een gebouw uit de 18e eeuw, thans zetel van de Italiaanse Universiteit voor Buitenlanders, gesticht 1925; werd een der beroemdste van haar soort in ItaliŽ.  Als je in korte tijd de Italiaanse taal onder de knie wil krijgen, is dit de beste school! Palazzo Gallenga

Luchtfoto met S. Michele Arcangelo

S. Michele Arcangelo

Voorbij het Palazzo Gallenga staat aan het eind van de Corso Garibaldi (een heel eind stappen, maar het loont de moeite!)de interessante kerk S. Michele Arcangelo of S. Angelo, het belangrijkste vroegchristelijke bouwwerk in UmbriŽ na de S. Salvatore in Spoleto. Het gaat hier om een centraalbouw 5e- 6e eeuw, die in de 14e eeuw enigszins verbouwd werd. 

Op de terugweg door dezelfde straat ziet men aan de linkerkant de kerk S Agostino (13e eeuw) met een schitterend koor(begin 16e eeuw), dat waarschijnlijk gebouwd werd naar ontwerp van Perugino , de fresco's stammen van Pellino di Vannucio (1377).

De Cappella del Buio in de stijl van Brunelleschi naar ontwerp van Francesco di Guido da Settignano. Tegenover het Palazzo Gallenga begint de Via Pinturicchio. De kunstenaar woonde op nr. 7. Aan het eind van de straat ligt de kerk S. Maria Nuova. Het houten koor in de kerk is gehouden in de gotische stijl van Marken. 

Madonna di Monteluce

Door de Porta Pesa en de Via Brunamonti bereikt men de kerk Madonna di Monteluce, oorspronkelijk 13e eeuw, die in de 15e eeuw, met uitzondering van het portaal, verbouwd werd. In de sacristie resten van de fresco's van Fiorenzo di Lorenzo (14e eeuw). 

Niet ver van de S. Maria Nuova ligt de kerk S. Severo met een vroeg fresco van Raffaello (H. Drievuldigheid en heiligen 1505), die leerling was van Perugino, daarondereen rij heiligen door Perugino. Men gaat terug naar het Palazzo deÔ Priori en doet dan het beste de Via dei Priori (achter het paleis) te volgen met huizen uit de 14e en 15e eeuw, alsmede de Sciritoren (12e eeuw).

Porta Trasimena

Naast de Porta Trasimena ligt het sierlijke Oratorio delta Madonna della Luce met renaissancegevel (1518). De fresco's op het plafond zijn van B. Caporali. Rechts voorbij de kerk gaat men naar de Piazza S. Francesco al Prato.  Madonna della Luce

Hier bevindt zich weer een renaissancejuweel. Nu gaat het om het Oratorio di S. Bernardino. Het bouwwerk werd opgetrokken door Agostino di Duccio (1457-61), blijkbaar onder de invloed van Donatello en van L. B. Alberti. Het altaar in de kerk is een vroegchristelijke sarcofaag (4e eeuw). 

S. Bernardino

Naast de kerk staat de S. Francesco al Prato. Het gebouw dateert uit de 13e eeuw. De in 1927 herbouwde gevel is een getrouwe kopie van de oorspronkelijke. Tussen het Oratorio en de kerk S. Francesco ligt een kleine kapel, waarin de Condottiere Braccio Fortebraccio da Montone begraven is. Bovendien is hier het graf van de jurist Bartolo da Sassoferrato en een banier van Bonfigli te zien, dat gemaakt werd naar aanleiding van de pest in 1461. 

Bij de terugweg naar de Via dei Priori komt men aan de rechterkant aan de Via Deliziosa: nr. 5 het huis, waarin Perugino woonde. 

S. Filippo Neri Verder naar links de barokkerk S. Filippo Neri met een gevel van Tommaso Stati uit Cortona (1647-63). Het interieur is een schepping van Paolo arucelli uit Rome. Aan de stijl van de architectuur ziet men direct, dat zij een navolging is van de Romeinse bouwwijze (de zgn. JezuÔetenstijl, met als voorbeelden de Gesý, S. Susanna, S. Andrea della Valle). Barok doet toch wat vreemd aan in deze overwegend Middeleeuws stad.  


Daarnaast ligt het Oratorio di S. Cecilia. De ontwerper is Pietro Baglioni (1687), een leerling van Borromini.

2e Rondwandeling: Deze wandeling begint men op de Piazza Matteotti. 

Palazzo del Capitano del Popolo

Hier ziet men allereerst het Palazzo del Capitano del Popolo uit de 15e eeuw. Door de Via Marzia komt men allereerst aan de Etruskische Porta Marzia uit de 3e-2e eeuw v.Chr. 

Porta Marzia

Vervolgens komt men bij de ingang van de beroemde Rocca Paolina, die in opdrachtvan paus Paulus III door Antonio da Sangallo de Jongere op de fundamenten van een toen bestaande woonwijk gebouwd werd. Thans dient de Rocca als verbindingsgang van de benedenstad naar de middeleeuwse stad. Je neemt er de roltrap om naar het historische centrum te stijgen. Rocca Paolina

Van hier slaat men links de Viale Independenza in; na enkele minuten komt men aan de, een eigenaardige schoonheid bezittende kerk S. Ercolano (13e-14e eeuw), een torenkerk zoals ItaliŽ er slechts enkele kent. Men weet niet, of dit bouwwerk onder noordelijke invloed is ontstaan, dan wet of het eenvoudig gaat om een door de plaatselijke situatie geboden noodzaak. Interieur: fresco's van Andrea Carlone uit Genua (17e eeuw) en als altaar een fraaie Romeinse sarcofaag uit de 2e eeuw.

Dan slaat men de Corso Cavour in, waar links de kerk S. Domenico staat. Aan de bouw van de oorspronkelijke hallenkerk werd in 1305 begonnen, ze stortte later ten dele in en werd in 1632 door Carlo Maderna weer opgebouwd. In het interieur bleef ondanks de verbouwing het kruisvormige grondpatroon van het drieschepige, 121 m lange gebouw bewaard. Het bewonderenswaardige absisraam is een der grootste van ItaliŽ. Het grafmonument van paus Benedictus XI is een bezichtiging waard; wegens de gelijkenis met dat van kardinaal De Braye in Orvieto wordt het toegeschreven aan de School van Arnolfo di Cambio. Van belang is ook het altaar van Agostino di Duccio en de fresco's in de kapel van de H. Catherina door twee Umbrische schilders uit de 14e eeuw, die klaarblijkelijk onder de invloed stonden van Giotto en de SiŽnese kunst, zowel als van de kunstrichtingen in Marken en in Emilia Romagna. S. Domenico

In het voormalige klooster bij deze kerk bevindt zich het Nationale Archeologische Museum van UmbriŽ (geopend 9-14 u.; 's maandags gesloten). De belangrijke verzameling omvat een rijke prehistorische afdeling (UmbriŽ, Toscane, Marken en Abruzzen) en een Umbrisch-Etruskisch-Romeinse afdeling. Het museum is vooral voor vakmensen van grote betekenis.

Porta S. Pietro

Verder op de Corso Cavour vindt men de Porta S. Pietro, een monumentaal werk van Agostino di Duccio (2e helft 15e eeuw). Hier is zichtbaar, hoezeer Agostino di Duccio onder de invloed stond van Leon Battista Alberti (Malatestatempel in Rimini).

Porta S. Pietro

 

San Pietro, Interieur San Pietro, Fresco's  van Perugino San Pietro, Pietŗ  van Perugino

Verder ligt hier de kerk S. Pietro met bijbehorend klooster. De kerk werd rond 1000 in de stijl van een Romeinse abdijkerk opgetrokken. In de loop van de eeuwen werd zij vaak verbouwd, niettemin heeft het geheel de indruk van een gesloten, harmonisch geheel behouden. De uiterst sierlijke klokketoren werd in 1468 naar het ontwerp van Bernardo Rosselino opgericht. In een der kruisgangen (17e eeuw) zijn nog enkele zuilen van de oorspronkelijke kerk te zien. Een mooi portaal (16e eeuw) versiert de ingang van de kerk. Binnen: schilderijen van Antonio Vassilacchi (uit de School van Tintoretto: Het leven van Jezus en heiligen). In het rechter dwarsschip o.a. twee panelen van Eusebio da Sangiorgio; in het linker dwarsschip Pietŗ van Perugino, nog een paneel van Eusebio da Sangiorgio en een kopie van RaffaŽls Kruisafneming (origineel in het Museum Borghese in Rome); aan dezelfde kant de Vibikapel in Brunelleschi's stijl door Francesco di Guido da Settignano, waarin een kostbaar tabernakel van Mino da FiŽsole. In het presbvterium o.a. koorbanken uit 1535 van Stefano en Damiano Zambelli naar tekeningen van Raffaello, behorende tot de mooiste van ItaliŽ. In de sacristie werden schilderijen van Perugino en waardevolle met miniaturen verluchte boeken ondergebracht.

S. Giuliana: 13e eeuw, gevel 14e eeuw. De mooie kruisgang (14e eeuw) wordt toegeschreven aan Matteo Gattaponi.

S. Prospero: in de oorkonden is het bestaan van de kerk nawijsbaar tot in de 8e eeuw. Aandacht verdienen het tongewelf, een mooi ciborium met marmeren versiering, interessante fresco's van Bonamico, die algemeen beschouwd worden als een eerste poging om zich van de Byzantijnse invloed te bevrijden.

Graftombe der Volumni (Ipogeo dei Volumni): even buiten het stadscentrum (in de omgeving van Ponte S. Giovanni, op de autoweg aangeduid) vindt men een goed bewaard gebleven Etruskisch 'dodenhuis' uit de 2e eeuw v.Chr., dat in 1840 bij toeval door een boer ontdekt werd. Het is een nabootsing van een woonhuis in die tijd. In ťťn kamer de 'familiegroep': Aruns Volumnius, Veilia Volumnia, kinderen en kleinkinderen en als laatste Publius Volumnius, Romeins burger uit de 1e eeuw v.Chr., aan het sterfbed door heimwee aangegrepen. Op de bovenverdieping werd een klein museum ingericht met voorwerpen, die gevonden werden in de 38 Etruskische graven in de plaats Palazzone.  Ligging: Via Assisana - Ponte S. Giovanni tel. 075/393329; 9.30-12.30/15.00-17.00, op zon-feestdagen 9.30-12.30 Grafurne van Aruns Volumnius

Tomba di S. Manno: ook dit is een Etruskisch grafmonument (3e eeuw v.Chr.)met tongewelven (Romeinse invloed) en een lange inscriptie.

Ipogeo dello Sperandio: dit Etruskisch grafmonument (4e eeuw v Chr.) ligt bij de gelijknamige villa. Hier werden prachtige juwelen (nu in Firenzze) en de mooie sarcofaag (in het museum van Perugia) gevonden.

Folklore en evenementen: Umbria Jazz: eind juli tot begin augustus, meestal op de Piazza IV Novembre.

Straattoneel op karakteristieke pleinen en in kloosters op de eerste 10 dagen van augustus.

Een mooi combinatie van hemd en das.

Vond je deze bladzijden interessant?  Zijn er tekorten, aanbevelingen? Laat het me weten.

     Terug naar de Homepage Toscane/Umbria

Bezoek ook eens de homepage Italiaanse kunst

Ben je op zoek naar een vakantiewoning in Toscane of UmbriŽ?  Bezoek onze commerciŽle website 1 (Toscana) en website 2 (Umbria).