Montepulciano

Provincia di Siena/Toscana

Het antieke Mons Politianus is een door muren omgeven, schilderachtig op een bergtop gelegen stad tussen de Valdichiana en de Valle dell'Orcia. De plaats kende reeds bewoning in de Etruskische tijd, in de Middeleeuwen was zij wisselend verbonden met Siena en Florence. De ommuring werd door Antonio Sangallo de Oudere opgetrokken in opdracht van Cosimo I. De stad heeft haar nam gegeven aan Poliziano, humanist uit de omgeving van de Medici.

Het historische centrum is een van de best bewaarde van Toscana en is dus een open museum waar je kan in contact komen met de renaissancearchitectuur van de Cinquecento (de 16e eeuw).

De Vino Nobile die er geproduceerd wordt, behoort tot de bekendste wijnen van ItaliŽ.

Montepulciano bestaat uit ťťn grote straat, die naar de Piazza grande leidt. Parkeer je wagen aan de poorten en wandel de corso af. Montepulciano moet je proeven: overal zijn er winkels waar men regionale specialiteiten te koop aanbiedt, vooral wijn, maar ook grappa, salami van everzwijn, kruiden enzÖ.

Dom: gebouwd 1592-1630 naar ontwerp van lppolito Scalza op de plaats van de oude parochiekerk. Restauratie in 1888. Van het oudste gebouw resteert de nog onvoltooide campanile (2e helft 15e eeuw). Boven een hoge trap verheft zich de ruw gebleven gevel met 3 portalen en 3 vensters. Het interieur is drieschepig en bezit een harmonische eenvoud. Bezienswaardig zijn de door de gehele kerk verspreid opgestelde brokstukken van een graftombe van Bartolomeo Aragazzi, secretaris van Martinus V (toegeschreven aan Michel ozzo). Een getekende reconstructie van de tombe uit 1885 bevindt zich in de Sala Capitolare, evenals de ontwerpen van de gevel. De liggende figuur van de overledene, links van het middenportaal, en 2 reliŽfs, die zijn aangebracht tegen de eerste twee pijlers boven het wijwaterbekken, zijn afkomstig van de in de 18e eeuw uit elkaar genomen tombe. Achter het hoofdaltaareen tryptiek met Maria-Hemelvaart, Maria Boodschap, Kroning, Lijdenstaferelen en taferelen uit het Oude Testament door Taddeo di Bartolo (1403), een SiŽnees kunstenaar.

S. Agostino met een prachtige gevel in Florentijnse gotiek, werk van Michelozzo. De geleding van de portaalzone wordt voortgezet door gegroefde pilasters en een portaal, waarvan de ronde boog aan gotische vormen is aangepast. In de timpaan een terracottareliŽf van Michelozzo: Maria, Johannes de Doper en Augustinus. Daarboven vier spitsboogbeelden, in een derde zone een roosvenster. In de eenschepige kerk een Kruisiging door Lorenzo di Credi en een beschilderd houten kruis van Pollaiolo.

S. Biagio (eigenlijk Madonna di S. Biagio), iets buiten de stad gelegen. Als een zuiver renaissancegebouw met een centraalbouw wedijvert hij met de sierlijke Chiesa della Consolazione in Todi. Sangallo de Oudere begon de bouw in 1518, de kerk was voltooid in 1545 en kreeg in de loop der jaren haar schitterend aanzien door het geleidelijk goudkleurig worden van de travertijn. Het is interessant de opeenvolging van stijlen te zien van de beide dicht bij de gevel gebouwde torens, nl. van Dorische, lonische via Corintische orde tot het composietkapiteel (de rechtertoren is onvoltooid gebleven). Het koor is in barokstijl met verguld stucwerk en fresco's (toegeschreven aan Zuccari) versierd. In de linkerkapel een Boodschap aan Maria door Lippo Memmi, SiŽnees kunstenaar en leerling van Simone Martini (2e helft 14e eeuw).

Palazzo Comunale: met een krans van kantelen bekroond, in drie verdiepingen opgetrokken gebouw, eind 14e eeuw.

Palazzo Contucci (of del Monte): evenals bovengenoemd paleis in het centrum nabij de Dom. Antonio da Sangallo de Oudere begon de bouw in 1519, door Baldassarre Peruzzi voltooid. De bovenste verdieping is in barokstijl later toegevoegd. Interieur: de grote zaal werd beschilderd door Andrea Pozzo.

Palazzo Tarugi (ook wel Nobile): toegescreven aan Vignola, bouwmeester uit de 16e eeuw en leerling van Michelangelo. Verheft zich boven een bogengang en bezit ook op de bovenste verdieping een bogengang, omgeven door een balustrade.

Museo Civico (in het Palazzo Neri Orselli): gebouwd in Sienees-gotische stijl. Van de op de 1e verdieping tentoongestelde kunstwerken zijn vermeldenswaard: Kroning, toegeschreven aan Angelo Puccinelli; Maria met Kind uit de School van Duccio; H. Johannes en andere werken van Andrea della Robbia (HH. Stefanus, Bonaventura, Catharina en Bernardus, Maria Boodschap enz.) en werken uit zijn school.

Montepulciano ligt in het centrum van dit typische Toscaanse landschap, met olijfbomen wijngaarden en cipressen, tussen de Val di Chiana en de Val d’Orcia. Montepulciano is bekend voor zijn wijn: Il Nobile di Montepulciano
In het stadje bevindt zich de mooie Caffè Poliziano.
De Montepulciano organiseert Hans Werner Henze zijn jaarlijkse Cantiere d’arte

Omstreken:

Monte Oliveto Maggiore (Abbazia): eenzaam gelegen, uitgestrekt abdij-complex, ten Noordwesten van Montepulciano. De monniken maakten de onvruchtbare krijtbodem tot een productieve oase. De streek heette vroeger deserto di Accona. Met twee edellieden uit Siena stichtte Bernardo TolomeÔ (1272-1348) hier, op het grondgebied van zijn familie, een soort ermitage, die later als kloostergemeenschap de Regel van Benedictus overnam. Behalve de kerk met gotische gevel de Kruisgang (Chiostro Grande) een bezoek waard. Hij stamt uit diverse bouwperioden (1426-74) en is Ī 1500 met fresco's getooid, die een homogene schepping van de Italiaanse renaissanceschilderkunst vormen. De cyclus geeft taferelen weer uit de Legende van de H. Benedictus van Luca Signorelli, die hier van 1497-98 gewerkt heeft, alsook van Sodoma die er vanaf 1505 geschilderd heeft. Nr. 21-29 zijn van Signorelli, de overige van Sodoma. In de kerk een Kruisdraging, een van Sodomaís meesterwerken, en koorbanken met inlegwerk door Fra Giovanni da Verona.

Sinalunga: ten N van Montepulciano in het hart van het Valdichiana. Is van 1197 of bekend als Asinalunga en was afwisselend onderhorig aan Siena en aan de Medici. In 1867werd Garibaldi hierbij een van zijn pogingen om naar Rome te marcheren, gevangen genomen. Interessant is de Collegiata (S. Martino), die gebouwd is uit materiaal van het verwoeste kasteel. In het eenschepig interieur met zijkapellen bevindt zich een paneel van Sodoma, H. Maagd met heiligen.

Vond je deze bladzijden interessant?  Zijn er tekorten, aanbevelingen? Laat het me weten.

     Terug naar de Homepage Toscane/Umbria

Bezoek ook eens de homepage Italiaanse kunst

Ben je op zoek naar een vakantiewoning in Toscane of UmbriŽ?  Bezoek onze commerciŽle website 1 (Toscana) en website 2 (Umbria).