Montefalco

Perugia/UmbriŽ

 

Montefalco ligt op een heuvel, 473 m. hoog, in het centrum van de valleien van de Clitunno, de Topino en de Tiber.  Daarom heet de stad "Ringhiera dell'Umbria" (balkon van UmbriŽ).  

De fresco's in de kerken zijn essentieel voor de Umbrische schilderkunst van de renaissance.  

In de Romeinse tijd waren er heel wat patricische villa's: van deze periode zijn er verschillende epigrafische bronnen (opschriften) en beelden bewaard in het Museo Comunale en het klooster van de S. Fortunato.  

Het christendom werd geÔntroduceerd in de 4e eeuw door de H. Fortunatus.  Op zijn graf liet de bisschop uit Spoleto, Spes, in de 5e eeuw een basilica bouwen, na de gelofte van de magister militum Severus.

In de middeleeuwen heette de stad Coccorone.  In 1185 verbleef de keizer Barbarossa er, alhoewel hij de streek 30 jaar voordien had verwoest.  

In 1250 kreeg de stad de huidige naam Montefalco, waarschijnlijk naar 1 van de valken van de keizer Federico II.

Uiteindelijk kwam de stad onder de heerschappij van de familie Trinci uit Foligno.  Kardinaal Vitelleschi zorgde ervoor dat Montefalco in handen van de paus kwam.

Montefalco kende in de renaissance een grote economische en culturele bloei.  Deze werd brutaal onderbroken toen de stad door Orazio Baglioni, aan het hoofd van de Bande Nere, de stad verwoestte.  PestepidemieŽn en economische achteruitgaan deden de rest. 

In 1812 kreeg Montefalco van Paus Pius VII de titel "stad".

Montefalco is de stad van 8 heiligen, waaronder de mystica S. Chiara della Croce (1268-1308), niet te verwarren met de S. Chiara van Assisi.

 

Te bezoeken

S. Agostino: aan de gotische kerk (13e en 14e eeuw) valt allereerst het mooie spitsboogportaal op.

 

In het interieur fresco's aan de rechterkant (Maria met Kind, Umbrische School onder SiŽnese invloed, begin 15e eeuw) en links van de ingang (Madonna della Misericordia, begin 15e eeuw, door Giovanni di Corraduccio uit Foligno). 

In de voorlaatste kapel aan de rechterkant bevinden zich fresco's uit de School van Benozzo Gozzoli; in de laatste kapel Maria met Kind, waarschijnlijk van Mezastris; aan de linkerkant nis met kribbe door Giovanni di Corraduccio uit Foligno; de Kroning van Maria (eind 14e eeuw) wordt aan Ambrogio Lorenzetti toegeschreven.
Madonna met Kind en de HH. Augustinus en Nicolaas, waarschijnlijk door Ugolino di Gisberto (15e eeuw). 

 

S. Chiara: in de 17e eeuw werd deze kerk ingrijpend verbouwd. Bezichtiging verdienen de fresco's (1333) in de kapel van het H. Kruis.

 

S. Francesco (Stedelijke Pinacotheek, betalend): deze kerk uit de 14e eeuw herbergt een schat van werken van de Umbrische en Toscaanse scholen, vooral van Benozzo Gozzoli.   Zeker te bezoeken!!

 

 

Onder het eerste gewelf van de rechterzijbeuk: kapel van de H. HiŽronymus door Benozzo Gozzoli (rond 1452).

De middelste absis is beschilderd met fresco's van Benozzo Gozzoli. 

Op de muren episoden uit het leven van de H. Franciscus.  Iedereen kent de beroemde fresco's van Giotto te Assisi, die aan het leven van de heilige zijn gewijd.  Hier vind je dezelfde thema's terug in de frisse visie van Beozzo Gozzoli.  De fresco's maken ook duidelijk dat de jonge Benozzo (1452) nog onder invloed stond van zijn leermeester Fra Angelico.

 

De geboorte van Sint-Franciscus en het Eerbetoon van een gewone man

De ontmoeting van de stichters van de 2 bekendste bedelorden, S. Franciscus en S. Dominicus

De verdrijving van de duivels uit Arezzo

De instelling van het kerststalletje te Greccio

De prediking tot de vogels

S. Franciscus schenkt zijn mantel weg en de Visie van de militante en triomferende Kerk

Droom van Innocentius III en de Goedkeuring van de Regel

in het gewelf: Triomf van de H. Franciscus en andere heiligen

 

Op de venstermuren enige heiligen, o.a. H. Chiara uit Montefalco.

In de medaillons onder de vensters: Dante, Petrarca en Giotto.

In de linkerabsis fresco's 14e eeuw. Aan de linkerkant de fresco's van het hoofdschip: nis met H.Maagd, een heilige, RafaŽl en Tobias, alle door F. Melanzio; paneel met Maria en 4 heiligen, eveneens van F.Melanzio; de H. Illuminata met de HH.Vincentius en Nicolaas zijn van Antoniazzo Romano. Maria met Kind en vijf heiligen door F. Melanzio (de H. Severus een zelfportret van de schilder), barokkapel met een doek van Fantino uit Bevagna, nis met de H. Antonius, toegeschreven aan Mezastris, nis met de H. Andreas door Tiberio d'Assisi; de beroemde kribbe van Perugino.

 

S. Illuminata: het mooie portaal dateert uit 1500. De fresco's in de kerk werden geschilderd door F. Melanzio en Bernardino Mezastris.

 

S. Fortunato (buiten de stadsmuren):de eerste kerk dateert uit de 5e eeuw; in de 15e en 18e eeuw gedeeltelijke verbouwingen. De mooie portiek werd aangebouwd in de 15e eeuw. Bij de verbouwingen gelukte het de betoverende sfeer van de vroegchristelijke kerk te bewaren. In de linkervleugel van de portiek ligt de Rozenkapel met fresco's van Tiberio d'Assisi. Maar de kerk is vooral bekend om zijn fresco's van Benozzo Gozzoli

 

Tronende Maria met musicerende engel

Tronende H. Fortunatus 

Maria met het Kind tussen S. Franciscus en S. Bernardinus van Siena

 

 

Vond je deze bladzijden interessant?  Zijn er tekorten, aanbevelingen? Laat het me weten.

     Terug naar de Homepage Toscane/Umbria

Bezoek ook eens de homepage Italiaanse kunst

Ben je op zoek naar een vakantiewoning in Toscane of UmbriŽ?  Bezoek onze commerciŽle website 1 (Toscana) en website 2 (Umbria).