Monte Oliveto Maggiore

Provincia di Siena/Toscana

Monte Oliveto Maggiore: de kerk

Monte Oliveto Maggiore (Abbazia): eenzaam gelegen, uitgestrekt abdijcomplex, ten Noordwesten van Montepulciano. De monniken maakten de onvruchtbare krijtbodem tot een productieve oase. De streek heette vroeger deserto di Accona. Met twee edellieden uit Siena stichtte Bernardo Tolomeļ (1272-1348) hier, op het grondgebied van zijn familie, een soort ermitage, die later als kloostergemeenschap de Regel van Benedictus overnam. Behalve de kerk met gotische gevel de Kruisgang (Chiostro Grande) een bezoek waard. Hij stamt uit diverse bouwperioden (1426-74) en is ± 1500 met fresco's getooid, die een homogene schepping van de Italiaanse renaissanceschilderkunst vormen. De cyclus geeft taferelen weer uit de Legende van de H. Benedictus van Luca Signorelli, die hier van 1497-98 gewerkt heeft, alsook van Sodoma die er vanaf 1505 geschilderd heeft. Nr. 21-29 zijn van Signorelli, de overige van Sodoma. In de kerk een Kruisdraging, een van Sodoma’s meesterwerken, en koorbanken met inlegwerk door Fra Giovanni da Verona.

De kloostergang met de fresco's van Sodoma
Een mooi fresco van Luca Signorelli, God straft broeder Fiorenzo.  Een waardige voorloper van de terribilitą van Michelangelo!

 

Vond je deze bladzijden interessant?  Zijn er tekorten, aanbevelingen? Laat het me weten.

     Terug naar de Homepage Toscane/Umbria

Bezoek ook eens de homepage Italiaanse kunst

Ben je op zoek naar een vakantiewoning in Toscane of Umbriė?  Bezoek onze commerciėle website 1 (Toscana) en website 2 (Umbria).