Massa Marittima

Hoofdplaats van de Maremma en van oudsher een ertscentrum (vooral winning van zilver en koper).

De vele middeleeuwse gebouwen in Massa Marittima stammen uit de bloeitijd van de stad. In de 16e en 17e eeuw verliest zij geleidelijk aan betekenis (decimering van het aantal inwoners door de malaria).

De schilderachtig op een heuvel gelegen stad, tussen de dalen van de Pecora, Zanca en Noni, bestaat uit Città Vecchia, de oude benedenstad met overwegend Romaanse gebouwen, en de Città Nuova, de hooggelegen nieuwere stad met spitsbooggebouwen (gotiek).

Talrijke poorten met de wapens van de stad en het merkteken van Siena (waarmee Massa Marittima verbonden was) bevinden zich in het oude stadsdeel. De Fortezza del Senesi werd in 1337 door de Siënezen gebouwd. Nu is zij jammer genoeg ten dele verwoest, omdat er in 1744 en 1845 bouwterrein nodig was.

Het Domplein is een van de gezelligste plekken van Massa, je kunt er op een terrasje zitten of shoppen in de antiekwinkeltjes.
Dom: toegewijd aan de Assunta en de H. Cerbone. De bouw begon eerste helft 13e eeuw, nog in Pisaanse Romaanse stijl. In 1287-1304 door een architect uit Pisa verlengd in de richting van het priesterkoor en de absis. De gevel, die zich verheft boven een hoge trap, is opgetrokken uit stenen die warme gouden tinten uitstralen.

In het onderste deel van de gevel 7 blindbogen, in het portaal reliëf met de levensgeschiedenis van de H. Cerbone, in het bovenste deel een loggia met 10 bogen op interessante zuiltjes: zij staan op de rug van een knielende figuur, op paarden en griffioenen (toegeschreven aan navolgelingen van Giovanni Pisano).

 

Het marmer is afwisselend wit, rood en groen. De kerk heeft drie beuken met opmerkelijke kapitelen op zuilen van ongelijke hoogte. Let ook op het kleurrijk gebrandschilderd roosvenster in de gevel: het stelt de H. Cerbone voor paus Vigilius en dateert uit de 14e eeuw.

Voorts verdient aandacht:

Het Baptisterium met een rechthoekige doopvont van travertijn en reliëfvoorstellingen voornamelijk uit het leven van Johannes de Doper (van de Boodschap aan Zacharias tot de onthoofding van de Heilige) en afzonderlijke voorstellingen (Christus, Johannes de Doper, Jesaja enz.) door Giroldo da Como (1267).

Het marmeren tabernakel boven het bekken dateert uit 1447 en toont in 12 nissen patriarchen en profeten. Als bekroning de figuur van de Doper zelf.

In het linkerzijpand de Cappella della Madonna met een opmerkelijke Madonna delle Grazie, ca. 1316, waarin de invloed van Duccio di Buoninsegna's Maestà merkbaar is.

In het linker zijschip van de kerk een Romeinse sarcofaag (4e eeuw) onder een fresco uit de 14e eeuw (Maria met Kind en heiligen).

Er is een ingang naar de onderaardse ruimten van de Dom (Cappella delle Reliquie), waar zich mooie, waardevolle kerkschatten bevinden, o.a. het reliquiarium van de H. Cerbone, goudsmeedwerk uit Siëna 16e eeuw, uitgevoerd in de vorm van een gotische tempel.

Onder de absis bevindt zich een ruimte met de Arca di S. Cerbone, een marmeren sarcofaag op zuilen en pilasters met 8 taferelen uit de legende van de Heilige en nog 10 medaillonreliëfs op het deksel. Dit meesterstuk van beeldhouwwerk wordt toegeschreven aan Goro di Gregorio, 1324.

S. Agostino: Romaans-gotische kerk, daterend uit 1299-1313, met een onversierde gevel van travertijn. In de zijmuren zien we spitsboogvensters, de absis is gotisch polygonaal. In het éénschepig interieur bevindt zich de absiskapel met een marmeren ciborium (15e eeuw) en de kapel links van het priesterkoor met een terracotta van een Florentijnse Meester uit de 15e eeuw (Maria met Kind).

Palazzo dell'Abbondanza: ligt iets beneden het Palazzo Vescovile en bezit drie grote spitsboogvensters in de gevel.

Ervoor een antieke put: Fonte pubblica.

Palazzo Pretorio (of del Podestà): Romaans gebouw uit ± 1230 met 30 wapens (1426-1633) in de gevel, die vanaf de 2e verdieping fraaie rijen Romaanse biforen toont. De oorspronkelijke bekroning met kantelen is verlorengegaan.

Hier de via Moncini die uitloopt op het Palazzo Pretorio.

Palazzo Comunale bestaat eigenlijk uit 3 gebouwen: het middelste gedeelte 14e eeuw, door meesters uit Siena gebouwd (Stefano di Meo en Gualtiero di Sozzo); het linkse gebouw heeft een benedendeel uit 1344, het bovenste deel is van latere datum; en de toren begin 13e eeuw (gelijkvloers het reliëf van de wolvin van Siena door Urbano da Cortona, 1468).
In het Palazzo, op de eerste verdieping, prachtige plafond-fresco's 16e eeuw; aan de rechtermuur het beroemde werk van Ambrogio Lorenzetti, Maestà (Tronende Madonna) (rond 1330). Na de dood van Duccio waren de gebroeders Lorenzetti de belangrijkste schilders in Siena.

Museo Archeologico (in het Palazzo delle Armi, een renaissancegebouw): hier zijn o.m. tentoongesteld: Etruskische en Romeinse oudheden, vazen, bekers en munten, voorts majolica uit Faenza en Gubbio - en panelen uit de Siënese School (H. Gabriël door Sassetta).

Vond je deze bladzijden interessant?  Zijn er tekorten, aanbevelingen? Laat het me weten.

     Terug naar de Homepage Toscane/Umbria

Bezoek ook eens de homepage Italiaanse kunst

Ben je op zoek naar een vakantiewoning in Toscane of UmbriŽ?  Bezoek onze commerciŽle website 1 (Toscana) en website 2 (Umbria).