Maremma

De Maremma omvat de zuidelijke kuststrook van Toscane. De belangrijkste steden zijn Grosseto en het middeleeuwse Massa Marittima, met een schitterende kathedraal.

De Maremma was de wieg van de Etruskische beschaving. De Etrusken waren een volk van handelaars, kunstenaars en stedenbouwers, die zijn hoogtepunt kende in de 6e en 5e eeuw voor Christus. Na de val van het Romeinse Rijk werd de Maremma aan zijn lot overgelaten. De kanalen die door de Etrusken waren ontworpen, werden met begroeiing bedekt. De moerassen en lagunes werden aangetast door malaria.

Het duurde tot in de 20e eeuw, toen Mussolini een aantal boeren aantrok, die in ruil voor grond de streek weer vruchtbaar moesten maken. Vanaf dit ogenblik begon de Maremma weer interessant te worden.

Deze oude streek bezit een ziel die elders in Toscane gedeeltelijk is verlorengegaan. Sinds de Etrusken is het paard het vervoermiddel en werkinstrument bij uitstek. Ook vandaag nog is het edele dier onlosmakelijk verbonden met de Maremmaanse cultuur. Zo kan men in de Maremma de laatste butteri ontmoeten. Ook de mandrie, de typische runderen zijn Maremmaans.

De Maremma is bezaaid met badplaatsen en stranden. Zo is er het strand van Marina di Alberese, ten Zuid-Westen van Grosseto, het vissersplaatsje Castiglione della Pescaia en de chique badplaatsen Porto Ercole (koningin Beatrix heeft er een zomerverblijf) en Porto Santo Stefano op Monte Argentario, een spectaculaire rotsige kaap.

Als je wilt zwemmen of zonnebaden op de Toscaanse kust, dan zijn dit de beste plaatsen. Het mooiste strand, dat bovendien gemakkelijk te bereiken is, is dat bij Marina di Alberese, waar het uitzicht naar Monte Argentario onvergetelijk is, het water volmaakt is om te zwemmen en de bomen aan het strand grenzen als op een tropisch eiland.

Er is ook het Parco Naturale della Maremma. Je kunt het vanuit Talamone, een ander aardig badplaatsje, bezoeken of met een speciale pendelbus uit Alberese. Het natuurpark is gesloten voor auto's. Voor de actuele openings- en bustijden richt je je tot het bezoekerscentrum van het park in Alberese. De bus is de beste manier om er te komen en zet je af op een van de mooiste stukken maagdelijke kust van Italië. Je kunt op het strand lopen, naar hartelust door de pineta (pijnbos) zwerven, of een van de vier makkelijke, gemarkeerde wandelroutes volgen door de zeer diverse natuurlijke milieus van het park, waaronder de typisch mediterrane macchia van mirte en jeneverbes.

Ook het geïsoleerde dorp Capalbio, op een heuvel in het binnenland gelegen en met een web van straatjes, is een omweg waard.

Eveneens interessant is de bijzondere Giardino dei Tarocchi ten zuidoosten van het dorp. De Giardino is een monumentale beeldentuin gebaseerd op Tarotkaarten en aangelegd door de moderne beeldhouwster Nikki de Saint-Phalle.

 

Vond je deze bladzijden interessant?  Zijn er tekorten, aanbevelingen? Laat het me weten.

     Terug naar de Homepage Toscane/Umbria

Bezoek ook eens de homepage Italiaanse kunst

Ben je op zoek naar een vakantiewoning in Toscane of UmbriŽ?  Bezoek onze commerciŽle website 1 (Toscana) en website 2 (Umbria).