Gubbio

Perugia/ UmbriŽ

De meeste foto's van deze pagina zijn ontleend aan de website van Bill Thayer.  Hij heeft een website gewijd aan kerken in UmbriŽ, die zeker de moeite waard is om te bezoeken.

Het op de steile helling van de berg Monte Ingino gelegen Gubbio geldt als een der best bewaard gebleven middeleeuwse steden van ItaliŽ.  De palazzi, de toren, de kerken voeren je terug naar de 14e eeuw.

Geschiedenis: de stad gaat terug op de Umbrische nederzetting Iguvium en werd later onder de naam Eugubium een bloeiende Romeinse stad. Op aandringen van bisschop Ubaldo Baldassini verlieten de inwoners het dal en bouwden het nieuwe Gubbio op de steile berghelling. In 1350 maakte de familie Gabrielli zich meester van de sterke vrije stad. Uit naam van de paus werd deze familie door kardinaal Albornoz verjaagd. Om de machtsaanspraken van de paus te ontgaan gaf Gubbio zich vrijwillig over aan de hertogen van Urbino, die de stad de glans van een residentie verleenden. Desondanks ging Gubbio in 1631 in pauselijk bezit over. Sedert 1860 behoort de plaats tot de staat ItaliŽ.

Gubbio was ook het toneel van verschillende taferelen uit het leven van de H. Franciscus van Assisi.  Zo vond de heilige er onderdak nadat hij te Assisi afstand had gedaan van de wereldse goederen; hij temde er een wilde wolf en verzorgde er de melaatsen.

Lees hier het verhaal van Sint-Franciscus en de wilde wolf.  Het komt uit de Fioretti.

Klik hier voor een kaart van het historische Gubbio.

Palazzo dei Consoli: een van ltaliŽs mooiste paleizen, gebouwd in 1332-37 door Matteo Gattapone in 14e-eeuwse stijl (een harmonische vereniging van gotisch elan en  zware Romaanse soberheid). De vensters en het portaal zijn ontwerp van Anqelo da Orvieto. Bewondering verdienen de hoge arcaden, waarop het palazzo boven het plein schijnt te zweven. Het interieur draagt de stempel van nuchtere statigheid.
Het archeologisch museum is er nu in ondergebracht. O.m zijn er tentoongesteld de wereldberoemde Iguvinische tafelen (3e-2e eeuw v.Chr.; 7 in het oude Umbrische en in Umbrisch-Etruskische schrift, de overige in Umbrisch-Latijns schrift). De tafelen werden in 1444 bij het Romeinse theater gevonden.
In de pinacotheek (2e verdieping) o.a. werk van Guido Palmerucci (Maria met Kind), Tommaso Nelli (Moeder van Barmhartigheid), Bernardino Nucci (Tabernakel met verschijning van de Heilige Geest).

Palazzo Pretorio: het huidige raadhuis ligt tegenover het Palazzo dei Consoli. Gebouwd in 1349 in Umbrisch-gotische stijl naar ontwerp van Matteo Gattapone. Het werd later voor een deel verbouwd. Het biedt nu plaats aan het gemeentelijk archief. Achter dit paleis leidt een sierlijke draaitrap (laatrenaissance-barok) naar de benedenliggende straat.

Palazzo del Bargello: sierlijk gotisch bouwwerk (begin 14e eeuw) met een eveneens gotische fontein (achter het palazzo dei Consoli).

Palazzo del Capitano del Popolo (Paleis van de Volkstribuun; aan het Largo Lazzarelli): dit paleis geldt als het prachtigste voorbeeld van de plaatselijke architectuur in de 13e eeuw.

Palazzo Ducale (boven de Piazza della Signoria): in 1476 op last van Frederik van Montefeltro gebouwd door Francesco di Giorgio Martini.  Fraaie binnenhof in de typische renaissancestijl van Urbino.  Interieur: lichte, sierlijke ruimten met vorstelijke schouwen.

S. Giovanni (Piazza S. Giovanni): gebouwd begin 13e eeuw; deze kerk is de oudste, waarvan de architectuur gotisch is met plaatselijk stempel. In het interieur is in stijl en inrichting de cisterciŽnzerinvloed naspeurbaar. De gevel dateert uit de eerste jaren van de 14e eeuw. In de gotische kapel treft men een mooie majolicadoopvont in renaissancestijl aan.

S. Agostino: oorspronkelijk was ook deze kerk overwegend in gotische stijl gebouwd met plaatselijk karakter (13e eeuw), maar in de 16e-18e eeuw onderging zij ingrijpende veranderingen. Interieur: fresco's van Ottaviano Nelli, de grootste schilder van Gubbio. Zij stellen het Laatste Oordeel en het leven van St. Augustinus voor.

Dom: begonnen 13e eeuw. Aan de gotische gevel vallen de 5 bas-reliŽfs op (evangelisten en het Lam). In het eenvoudig interieur: een gotische sarcofaag en de barokke sacramentskapel aan de zijde van het langhuis bezitten een boeiende schoonheid. De fresco's zijn van Dono Doni.

S. Francesco: misschien de mooiste kerk van Gubbio, in plaatstelijke gotische stijl met 3 absissen en een mooi portaal met twee bogen. In de linker absis van de drieschepige kerk bevinden zich fresco's van Ottaviano Nelli (Het leven van Maria). 

S. Pietro: de oudste kerk ter plaatse. Zij werd gebouwd in de 8e-9e eeuw en in de 13e eeuw voor een deel verbouwd. Het interieur kreeg eerst vorm in de 16e eeuw. Fragmenten van het oorspronkelijke bouwwerk ziet men aan de voorgevel, bv. laatromaanse acanthuskapitelen. Twee prachtige renaissanceorgels.

S. Secondo: schitterende kruisgang (12e/13e eeuw). In de kerkhofkapel ziet men de merkwaardige fresco's van Giacomo Bedi, ook een schilder uit Gubbio. De fresco's stellen o.a. de geschiedenis van de H. Sebastianus voor.

Folklore: jaarlijks vindt op 15 mei de Corsa dei Ceri plaats. Uiterst zware kandelaars moeten door jongemannen uit de stad van de Piazza rennend naar de top van de Ingino-berg gedragen worden.

Op de laatste zondag van mei wordt op de Piazza delta Signoria de Tiro della Balestra (boogschutterswedkamp) in middeleeuwse klederdracht gehouden.

Bovendien bezienswaardig: wie belang stelt in de plaatstelijke kunstgeschiedenis kan de werken van Domenico di Cecco (PiŽtŗ) in de kerk S. Maria della Piaggiola gaan bekijken. Zijn magere gestalten zijn typisch voor deze streek.

Het grote Romeinse theater werd waarschijnlijk in de 1e eeuw gebouwd.

Op de berg Ingino (900 m) staat de basiliek van de H. Ubaldus (bijzonder mooi uitzicht).

De kerk S. Domenico was oorspronkelijk gotisch en werd later verbouwd. In het klooster een ten onrechte aan Giacomo Bedi toegeschreven triptiek, in de Confraternitŗ dei Bianchi een indrukwekkende Kruisweg van dezelfde kunstenaar.

In de kerk S. Maria Nuova Ottaviano Nelli's meesterwerk, de Madonna del Belvedere.

 

Op de Piazza S. Francesco het middeleeuwse Tiratoio dell' Arte della Lana (wolfabriek).

    Vond je deze bladzijden interessant?  Zijn er tekorten, aanbevelingen?  Laat het me weten.

Bezoek ook eens de homepage Italiaanse kunst

Ben je op zoek naar een vakantiewoning in Toscane of Umbrië.  Bezoek onze commerciële website 1 en website 2.

Bezoek ook eens de portaalsite casa-in-italia.com

Vond je deze bladzijden interessant?  Zijn er tekorten, aanbevelingen? Laat het me weten.

     Terug naar de Homepage Toscane/Umbria

Bezoek ook eens de homepage Italiaanse kunst

Ben je op zoek naar een vakantiewoning in Toscane of UmbriŽ?  Bezoek onze commerciŽle website 1 (Toscana) en website 2 (Umbria).