Grosseto

 

Dom/S. Lorenzo: in 1294 begonnen, (zie inscriptie op de voorgevel), gebouwd op de resten van een oudere kerk (1190-1250)

Gevel in Romaanse stijl met afwisselend witte en rode marmerlagen (uit Caldana).

Pilasters met kapitelen, getooid met de symbolen der vier evangelisten door de architect van de Dom, Sozzo di Rustichino (zijn naam staat op de inscriptie).

Campanile: oorspronkelijk gebouwd in 1402 met boven elkaar open monoforen, biforen, triforen en pentaforen.

De koepel dateert uit 1540 (renaissance) gebouwd.

Ook in de barok werd de kerk verbouwd.

Maar de ingrijpendste wijziging gebeurde tussen 1845 en 1850: historiserende, neoromaanse stijl.

Aandacht verdienen:

  • groot doopbekken door Antonio Ghini (1470)
  • Grieks houten kruis 15e eeuw uit de Sienese School in de Cappella del SS. Sacramento
  • marmeren ciborium 16e eeuw in de voorruimte van de sacristie.
  • het zuidportaal, dat uitkijkt op de piazza Dante. Op de bovendorpel zie je Christus en de tetramorf (4 evangelisten). De Maria met Kind die erboven staat, is een neogotische toevoeging.

S. Francesco (14e eeuw) met crucifix (1289) door de Siënese grootmeester Duccio di Buoninsegna.

Lees hier meer over de stichter van de Siënese school.

Monument voor Leopoldo II (op de Piazza Dante Alighieri): door Luigi Magi in 1846 opgericht ter herinnering op de overwinning van de malaria.

Vestingmuur, zeshoekig, met bastions. De muur omsluit de oude stad zoals in Lucca, waarom Grosseto 'het kleine Lucca' wordt genoemd.

Gebouwd in 1574 op de oude muren uit de 14e eeuw door Francesco I naar een ontwerp van Baldassare Lancis. In 1835 liet Leopold II het glacis en de bolwerken veranderen in straten en plantsoenen.

Liceo, in het oude centrum. Hier zijn in de omgeving gevonden oudheden tentoongesteld: uit Roselle, de necropolis Poggio Buo, oudheden uit de Villanova-cultuur, fragmenten van Etruskische grafstèlen 6e eeuw v.Chr., een gevleugelde marmeren sirene 2e eeuw v.Chr.

Museo Diocesano di Arte Sacra (boven de sacristie van de Dom): heeft in 1943 zware bomschade geleden. In het museum kunstwerken uit de kerken en de kathedraal van Grosseto.

  • een der vroegste werken van de Meester van S. Pietro Ovile: Maria met Kind ('met het vogeltje')
  • Kruisiging (School van Simone Martini)
  • een meesterwerk van Sassetta, de Madonna met de kersen (links)

 

Een klein artisanaal winkeltje (houtbewerking, restauratie): “La Bottega del Seggiolaio” in Chiasso degli Zuavi n° 5/a Tel./Fax 0564/27801 GSM 339/1022409. Het winkeltje is klein, maar bevat een groot aantal olbjecten die in olijfhout gemaakt zijn: kleine en grote zetels, allerlei keukengereedschap enz. Alles het werk van de harde, geduldige arbeid. Idrio Signori en zijn zoon Paolo. Kijken is gratis, maar misschien breng je wel wat mee naar huis!

Restaurants, er zijn er veel, wij hebben er enkele uitgekozen:

Een uitstekende enoteca-wine bar in de oude stad van Grosseto is de “Cantina di Piazza del Sale” (www.cantinadipiazzadelsale.com) op de Piazza del Mercato n° 16, Tel. 0564/427828 Fax 0564/439419. De naam, die de eigenaar voor de kelder (cantina) heeft gekozen, verwijst naar het feit dat de kelder eertijds werd gebruikt om het zout te stapelen voor de inwoners van Grosseto.

Maar de cantina is schitterend gerestaureerd. Je vindt er een schitterende combinatie van oude muren en moderne inrichting. Je kunt er allerlei wijnen proeven, niet alleen Italiaanse! Je kunt er ook typische Toscaanse en Maremmaanse producten proeven. Met ongeveer €20,00 - €25,00 kun je een aangename avond doorbrengen.

Op zoek naar salumi, kaas en hesp in de zone Grosseto? Enkele adressen:

De Maremma heeft ook uitstekende dolci. Hier kunen we aanraden: de panetteria-pasticceria “Corsini” in Viale Mameli n° 12/14 (Tel. 0564/416242): hier vind je de beroemde Cantucci, beschuitjes met anijssmaak en andere typische producten die gemaakt worden door het bekende huis Corsini, dat zijn zetel heeft in Castel del Piano op de Monte Amiata.

Vond je deze bladzijden interessant?  Zijn er tekorten, aanbevelingen? Laat het me weten.

     Terug naar de Homepage Toscane/Umbria

Bezoek ook eens de homepage Italiaanse kunst

Ben je op zoek naar een vakantiewoning in Toscane of UmbriŽ?  Bezoek onze commerciŽle website 1 (Toscana) en website 2 (Umbria).