Ognissanti

In het middeleeuwse Firenze lag de kern van de bloeiende textielindustrie lange tijd in de westelijke wijk van de stad, dicht bij de rivier: de Arno was een nuttige bron van water voor de diverse processen van het prepareren van wol. Midden in het gebied ligt de Ognissanti- of Allerheiligenkerk. Ze is rond 1251 gesticht door de Umiliati, een religieuze orde uit Lombardije, beroemd om haar expertise bij het weven van wollen stof. Je krijgt een idee van de rijkdom van de orde uit het feit dat ze opdracht gaf tot Giotto's Maestà, die nu in de Uffizi hangt.

De Madonna della Misericordia (1473) door Domenico Ghirlandaio. De figuur links van Maria is Amerigo Vespucci, een Medici-agent in Sevilla, die in 1499 en 1501 reizen naar de Nieuwe Wereld maakte.

De reden dat hij hier is afgebeeld, is dat het altaar werd betaald door zijn familie, prominente lokale zijdehandelaren.

Op het schilderij komen ook andere familieleden voor, onder wie Simonetta Vespucci (aan de linkerhand van de Maagd), die gold als de verleidelijkste vrouw van haar tijd. Ze was maîtresse van Giuliano de' Medici en model voor Venus in Botticelli's nu beroemde schilderij in het Uffizi.

Botticelli's omgang met de Vespucci's was geen toeval, want hij kwam uit een familie, de Filipepi, die in de buurt woonde en bevriend was met de Vespucci. Botticelli ligt begraven in de kerk onder een ronde merksteen. Botticelli schilderde ook de Sint-Augustinus.

 

Dit schilderij van het Laatste Avondmaal is een van de vele die je in Firenze vindt; het werd geschilderd in 1480 door Domenico Ghirlandaio voor de eetzaal van het klooster naast de Ognissanti. Zoals veel van zijn werken, vooral de fresco's in de kerken Santa Trinita en Santa Maria Novella, is het vredig en lyrisch van toon, en zit het vol verhalende details.

 

Sint-Hieronymus door Ghirlandaio
Sint-Augustinus door Botticelli.

 

Vond je deze bladzijden interessant?  Zijn er tekorten, aanbevelingen? Laat het me weten.

     Terug naar de Homepage Toscane/Umbria

Bezoek ook eens de homepage Italiaanse kunst

Ben je op zoek naar een vakantiewoning in Toscane of UmbriŽ?  Bezoek onze commerciŽle website 1 (Toscana) en website 2 (Umbria).