Cortona

Provincia di Arezzo/Toscana

Cortona is gelegen op 500 m hoogte, op een uitloper van de Alta S. Egidio, nabij de grens met UmbriŽ.  De stad ligt tussen de Apennijnen en het Lago Trasimeno.  Oorspronkelijk gesticht door de Italische stam de Umbri, is Cortona en der oudste steden van ItaliŽ.  Veroverd door de Etrusken werd zij tot een van hun steunpunten (lid van de 12-stedenbond), kwam daarna onder Romeins gezag en in de Middeleeuwen onder Firenze.  Cortona is de geboortestad van de schilder Luca Signorelli en ook van de schilder en architect Pietro Berrettini, die beter gekend was onder de naam Pietro da Cortona, tenslotte van de kubistische schilder Gino Severini.

De boeken van Frances Mayes, Een huis in Toscane en Bella Toscane, populair bij Belgische en Nederlandse Toscane-reizigers, spelen zich in de omgeving van Cortona af.

De Etrusken hadden de gewoonte hun steden in de hoogte te bouwen, want gemakkelijk verdedigbaar; de Romeinen bouwden eerder in de vlakte.

Overal in de stad treft men resten aan van de eens 2600 m lange Etruskische muur: Piazza del Mercato, Porta S. Maria en dicht daarbij de Porta Colonia, waar de middeleeuwse muur op de Etruskische gebouwd werd.

Enkele bezienswaardigheden:

Fortezza Medicea: 150 m boven de stad op het puin van de Etruskische muur opgericht.  In het Oosten zijn nog de resten van de oude Acropolis te zien.  Mooi panorama.

Dom (S. Maria): gebouwd door Giuliano da Sangallo of diens opvolgers op het fundament van de Romaanse kerk.  Het interessante portaal 16e eeuw is van Cristofanello.  Het interieur van de Dom, oorspronkelijk in renaissancestijl gehouden, toegeschreven aan Giuliano da Sangallo, werd begin 18e eeuw verbouwd; de beschildering dateert uit 1887.

S. Domenico (even buiten de stad): eenvoudige gevel uit het begin van de 15e eeuw met een gotisch portaal.  Interieur: Madonna met Kind, engelen en heiligen door Luca Signorelli en Aankondiging door Palma il Giovane.

Aan de S. Domenico kan je de beklimming aanvatten naar de S. Margherita

S. Francesco: in 1245 begonnen onder Fra Elia Coppi; verbouwing 17e eeuw.  De linkerzijmuur is nog een deel van het oorspronkelijke bouwwerk.  Het interieur is ťťnschepig met 3 gotische kapellen.  In het marmeren tabernakel van het hoofdaltaar relikwie van het H. Kruis, in de absis het Romaansgotisch grafmonument van Ranieri Ubertini.

Als je graag klimt: Santuario di S. Margherita: het huidige gebouw uit 1856 (campanile, klokkentoren uit 1650) staat op de plaats waar de H. Margherita in 1297 stierf.  Bezienswaardig is het grafmonument van de heilige in het koor: op de sarcofaag, een gotisch werk van Angelo en Francesco di Pietro (1362), reliŽfs met taferelen uit het leven van de heilige.  Twee engelen dragen het deksel van de sarcofaag.  Aandacht verdient ook een houten kruisbeeld uit de 14e eeuw.
Eremo delle Celle :De eerste kern werd opgericht door S. Franciscus in 1211, zijn cel bestaat nog steeds.  In de volgende eeuwen werd het pittoreske complex verder uitgebreid.  Naast S. Franciscus verbleven er eveneens: Frate Elia Coppi, S. Bonaventura en S. Antonio da Padova.  Vandaag is het de residentie van de Kapucijnermonniken. 

S. Maria Nuova (even buiten de stadsmuren in het Noorden): de bouw is in de 16e eeuw door Cristofanello begonnen en door Vasari voltooid.

Museo Diocesano (Piazza del Duomo 2): in de voormalige Chiesa del Gesý, 2 boven elkaar liggende, door trappen verbonden kerken.  De onderste, in 1555 naar een ontwerp van Vasari beschilderd, bezit mooi gestoelte met inlegwerk van Vincenzo da Cortona (1517).  In het museum zijn overwegend Toscaanse Meesters te bezichtigen:  Aankondiging door Beato Angelico (foto), werken van de gebroeders Lorenzetti en Luca Signorelli.

Etruskisch museum (in het Palazzo Pretorio): een absolute must, een van de mooiste Etruskische musea!

Romeinse bustes 1e-3e eeuw na.Chr., amfora's, ivoor- en bronswerk, opmerkelijke verzameling Etruskische en Romeinse munten, in Cortona en omgeving opgegraven oudheden.  Zeer bijzonder is de beroemde 16-armige bronzen Etruskische kandelaar eind 5e eeuw v.Chr.

Het prachtige renaissancekerkje S. Niccolo' heeft een mooi fresco van Luca Signorelli.  Als het gesloten is, links aanbellen bij de huishoudster.

 

Vond je deze bladzijden interessant?  Zijn er tekorten, aanbevelingen? Laat het me weten.

     Terug naar de Homepage Toscane/Umbria

Bezoek ook eens de homepage Italiaanse kunst

Ben je op zoek naar een vakantiewoning in Toscane of UmbriŽ?  Bezoek onze commerciŽle website 1 (Toscana) en website 2 (Umbria).