Fonti & Tempietto del Clitunno

Op de weg Foligno-Trevi-Spoleto, kom je bij een heel romantische plek, waar je zeker moet halt houden: de bronnen en het tempeltje van de Clitunno.

 

Het tempietto del Clitunno is een oudchristelijke kerk, van de 4e - begin 5e eeuw (volgens sommigen 8e - 9e eeuw), grotendeels gebouwd met elementen die uit vroegere, heidense tempels, die door Plinius de Jongere worden vermeld.  Het gaat om een antentempel met 4 Corinthische zuilen, waarop een fries en een fronton rusten.  Het fries vermeldt dat de tempel is toegewijd aan "God van de engelen".  Je kan in het tempeltje gaan via 2 zijtrappen.  Op het fronton vind je het Kruis, tuusen wijnstokken druiventrossen.

In het tempeltje zijn resten van fresco's uit de 8e eeuw.

Om in de tempel te raken, met je de sleutel vragen bij de huisbewaarder (bel).

 

 

 

De Fonti del Clitunno, de bronnen van de Clitunno, is een groene oase.  

Betalend bezoek.

De bronnen brengen een heel helder water te voorschijn, dat een ondiep meertje vormt.  Op de oevers staan treurwilgen en populieren.  Het meertje mondt uit in de rivier Clitunno, die naar Bevagna vloeit.

De plek straalt een idyllische rust uit.

In de Oudheid was het domein toegewijd aan de god Clitunnus.  Die had daar zijn tempel.  Het lag op de via Flaminia, die Rome met UmbriŽ verbond, en werd druk bezocht door pelgrims.  

De frisheid en de zuiverheid van het water, de pracht van de omgeving inspireerden Latijnse schrijvers, zoals Propertius, Silius Italicus, Vergilius, Claudianus, Plinius de Jongere, die er een accurate beschrijving van gaf.  (Epistulae, 8, 8).

De bronnen werden ook bezocht door keizer Caligula en Honori

Dichter bij ons: de Franse landschapsschilder Corot, voorloper van de impressionisten, schilderde de bronnen. 

Ze werden ook bezongen door Lord Byron.  Het beroemdst zijn echter de verzen die Giosue Carducci in 1 van zijn bekendste oden neerschreef: Alle Fonti del Clitunno, 1876.

 

Vond je deze bladzijden interessant?  Zijn er tekorten, aanbevelingen? Laat het me weten.

     Terug naar de Homepage Toscane/Umbria

Bezoek ook eens de homepage Italiaanse kunst

Ben je op zoek naar een vakantiewoning in Toscane of UmbriŽ?  Bezoek onze commerciŽle website 1 (Toscana) en website 2 (Umbria).