Città di Castello

Bezoek in het historische centrum eens de Macelleria Fratelli Giulietti (corso Cavour 13, telefoon: 075/8554371). Reeds 4 generaties familieleden van de Giulietti leveren kwaliteitsvlees.

Je kunt er uiteraard vers vlees kopen, maar het zijn vooral de salumi die de toerist uit het noorden zullen aantrekken. Specialiteiten:

  • de mazzafegati, die met fegato (lever) niets te maken hebben, het gaat om kleine worsten van varkensvlees, met stukjes hart, milt, varkenstong en bloem van venkel; ze bestaan in verse vorm, in de pan te bakken, of gedroogd.
  • lombetto sott'olio: fijne sneden mager varkensvlees en in olie gedompeld, te eten samen met een goed stuk brood of met de ciaccia sul panaro, een lokale focaccia.
  • de hesp, prosciutto
  • de scalmarita, dit is de oude naam voor de capocollo die in bladen van geel papier wordt gewikkeld.

De bekendste bakkerij (de Italianen spreken van een "forno") bevindt zich wat buiten het centrum: de Panificio Soldi (via Dante Alighieri 52, 075/8558130) opent 's morgens vroeg en 's namiddags vanaf 17.00 uur. Er staat altijd veel volk.

Raffaello en Concetta Soldi leveren er pane casereccio, cresce (een soort focacia, ovenkoek) en de beroemde "pizze con il formaggio" die niets te maken hebben met de Napolitaanse pizza. Het gaat om een soort hoorntjes, opgevuld met pecorino, parmigiano en stukjes Emmenthal. Ze bestaan ook in een zoete versie.

Uitstekend zijn ook de torcoli, focaccia (een soort ovenkoek) in een ringvorm met of zonder chocolade, en de salame inglese, een uitvinding van signora Concetta: rollé van pan di Spagna met chocolade.

Op het einde van een klein straatje, nabij het kleine kerkje San Francesco, waarvoor Raffaello Sanzio de Sposalizio della Vergine, De verloving van de Maagd schilderde, is er een klein restaurantje: de Bruschetteria Il Grottino (via Di Bindo 4, telefoon 338/3969119). Milena Boriosi en haar zoon Andrea baten dit uit.

Het is zowat de laatste plaats waar je de echte ciaccia sul panaro kunt krijgen, die vroeger in heel Città di Castello werd aangeboden. Je kunt er ook bruschette en frittate (omeletten) eten.

 
 

Een weinig ten noorden van Città di Castello, in de Azienda Tartufi Bianconi (in località Santo Stefano del Piano 21, telefoon 075/8511591) kun je uitstekende truffels (tartufi) kopen. Een vijjftigtal truffeljagers zoeken met hun honden naar het kostbare goedje.

Je kunt er verse truffels kopen, witte of zwarte, vers of in de vorm van een pasta. Diepgevroren (in boter) of sott'olio. Er is ook een hele gamma van producten die met de truffel verbonden zijn: pasta, bloem voor polenta, aardappelvlokken voor puree met truffel, gearomatiseerde olie.

Er zijn ook cusussen waarbij je leert hoe je met truffels moet leren werken in de keuken.

Naast de vele historische gebouwen heeft Città di Castello een museum dat gewijd is aan de belangrijke Italiaanse schilder Burri. Het is gevestigd in het Palazzo Albezzini en is de zetel van de Fondazione Alberto Burri, die in Città del Castello geboren werd in 1915. De verzameling ontstond nadat Burri in 1978 een schenking ded van 32 werken.

Rechts vind je Grande Plastica uit 1963.

Rechtonder: Rosso uit 1950, linksonder een zaal met de Pannello Fiat uit 1950.

Burri was gefascineerd door de expressieve mogelijkheden van de materie en "schildert" doeken van een enorme kracht.

   

Vond je deze bladzijden interessant?  Zijn er tekorten, aanbevelingen? Laat het me weten.

     Terug naar de Homepage Toscane/Umbria

Bezoek ook eens de homepage Italiaanse kunst

Ben je op zoek naar een vakantiewoning in Toscane of UmbriŽ?  Bezoek onze commerciŽle website 1 (Toscana) en website 2 (Umbria).