Chiusi

Provincia di Chiusi/Toscana

In het Zuiden van de Valdichiana lag, in de tijd van de Etrusken, Chamars, zo machtig dat het belangrijker was dan het nog piepkleine Rome.  De Romeinen noemden de stad Clusium.  Wanneer de Romeinen in -509 de Etruskische koningen (de Tarquinii) uit Rome verdreven, wilden deze met behulp van koning Porsenna (van Chamars) de macht te Rome heroveren, wat mislukte.  De stad werd naderhand ingenomen en ging deel gaan uitmaken van het Romeinse territorium.
Naast het archeologisch museum moet je zeker het labirinto di Porsenna bezoeken, een hydraulisch systeem met een enorme  cisterna (waterput) en gangen (om het regenwater naar de cisterna te leiden), die dienden om de stad van water te voorzien.  Een mooi voorbeeld van Etruskische ingenieurskunst.  Je raakt in de doolhof (wat griezelig...) vanuit de Romaanse klokketoren.


Belangrijke manifestaties zijn het feest van di S. Mustiola met de palio delle Torri en, in september,  de Sagra dell' uva e del vino.

Het  Museo Archeologico Nazionale di Chiusi (open dinsdag tot zaterdag van 9-14 u. ; zon- en feestdagen 9-13 u.; Via Porsenna, 17; tel. e fax 0578/20177) werd in 1902 naar het neoklassiek gebouw overgebracht dat er de zetel van is. 

In 1932 werd het museum verrijkt met de Collezioni Paolozzi e Mieli Servadio.  Het liep zware beschadigingen in de Tweede Wereldoorlog en werd in 1963 staatsmuseum. 

De inrichting van het museum dateert van 1992 en verdeelt het in 3 grote secties.

  • Sectie 1 is gewijd aan het archeologisch onderzoek te Chiusi, aan de vorming van het museum.  Er is ook een uitgebreide documentatie over de vervalsingen die van Etruskische kunst gemaakt werden in de 19e eeuw.

  • Sectie 2 is gewijd aan de lokale artistieke productie: de antropomorfe canopische vazen (waarvan rechts een mooi voorbeeld), de funeraire beeldhouwkunst (sarcofagen), de vazen in bucchero (een soort zwarte klei) en de architectonische terracotta's.

  • De 3e sectie is topografisch en stelt de resultaten voor van de meest recente opgravingen.  Hoe gebeurde de urbanisatie van Chiusi, hoe ontwikkelde zich de necropool (dodenstad)?

Verbonden met het museum is een laboratorium waar men aan restauratie doet.  Bezoek mogelijk na reservering.

 

Er bestaat ook de mogelijkheid om vanuit het museum een bezoek te brengen aan enkele Etruskische graven uit de omgeving van Chiusi.  Zeker doen!  Je spreekt een van de suppoosten aan in het museum en je vraagt wanneer hij je kan begeleiden naar een van de graven.

De bekendse graven zijn de tomba del Leone en tomba della Pellegrina.

 

 

Vond je deze bladzijden interessant?  Zijn er tekorten, aanbevelingen? Laat het me weten.

     Terug naar de Homepage Toscane/Umbria

Bezoek ook eens de homepage Italiaanse kunst

Ben je op zoek naar een vakantiewoning in Toscane of UmbriŽ?  Bezoek onze commerciŽle website 1 (Toscana) en website 2 (Umbria).