Bagna Cauda (hete ansjovis-en-knoflooksaus)

Voor 6 personen

Week de reepjes groenten een uur in een kom met ijsblokjes en water om ze knappend te maken. Dep ze droog met papier van de keukenrol en rangschik ze met de slablaadjes, tomaten en champignons op een schaal. Dek die af met een stuk plasticfolie en zet dit in de koelkast. Rangschik de stokbroodjes of soepstengels op een ander bord en zet dit apart. In een 1 liter steelpan met dikke bodem de room aan de kook brengen en onder dikwijls roeren ongeveer 15 tot 20 minuten laten koken tot deze is ingedikt tot 2 % dl.

Neem een kleine geëmailleerde of vlamvaste aardewerk casserole, die op een theelichtje, een spirituslichtje of een elektrische schaalwarmer past. Op het fornuis de boter in de casserole smelten op een lage vlam; niet bruin laten worden. Doe er de ansjovis en de knoflook bij en vervol­gens de ingedikte room en naar keuze de truffel. Breng de saus onder voortdurend roeren aan het sudderen. Laat niet echt koken. Serveer de bagna cauda direct, vergezeld van de koude groenten en de stokbroodjes. Neem om te eten een stukje groente of een stokbroodje tussen twee vingers en doop het in de hete saus. Als na een tijdje de boter en de room zich scheiden, deze met een garde even opkloppen.

Voor bagna cauda kan men elke soort groentekiezen die men wenst: venkelstelen, bloemkool of broccoli roosjes, witte raap, witte of rode radijsjes.

Vond je deze bladzijden interessant?  Zijn er tekorten, aanbevelingen? Laat het me weten.

     Terug naar de Homepage Toscane/Umbria

Bezoek ook eens de homepage Italiaanse kunst

Ben je op zoek naar een vakantiewoning in Toscane of UmbriŽ?  Bezoek onze commerciŽle website 1 (Toscana) en website 2 (Umbria).