Assisi: een wandeling naar de Eremo

Biografie S. Franciscus

Umbrië staat bekend als het groene hart van Italië. Het is bovendien de steek waar verschillende belangrijke Italiaanse heiligen leefden: S. Benedictus in Norcia, S. Rita in Cascia, S. Franciscus en S. Clara in Assisi.

Als je in Assisi bent, zul je zeker de basiliek S. Francesco bezoeken. Voor mensen die van natuur houden, stel ik echter ook een groene wandeling voor op de Monte Subasio. Assisi is gebouwd op een van de flanken van deze berg die een beschermd natuurgebied is (een parco naturale) .

De wandeling vertrekt aan de porta dei Cappuccini. Daarvoor laat je je wagen het best achter op de parking van de piazza Matteotti. Je wandelt tot het uiteinde van de piazza Matteotti en slaat rechts af naar de porta dei Cappuccini.

 

Je gaat door de porta dei Cappuccini en slaat dan links de grintweg in, je verlaat dus dus de geasfalteerde weg. Je wandelt tussen de cipressen en langs de muren van Assisi.

Eerst is de wandeling relatief vlak, je wandelt tussen de olijfbomen.

Dan begint het serieus te klimmen. Goede wandelschoenen zijn hier op zijn plaats. Je kunt je niet vergissen, overal vind je richtingwijzers naar de Eremo.

Na ongeveer drie kwartier stijgen kom je weer op de openbare weg. Mijn kinderen zijn er altijd vóór mij! Naar rechts afslaan en dan zie je de Eremo liggen, verloren in het groen. Je moet er nu wat voor dalen.

De Eremo bevindt zich op 791 meter boven de zeespiegel. (Assisi zelf ligt 459 m. boven de zeespiegel). Het klooster werde gebouwd door S. Bernardino da Siena. Het bezoek is gratis. Wandel rustig verder tot je op en plaats komt, waar de eeuwenoude bomen een echte "kathedraal" vormen. Er zijn ook verscheidene grotten (carceri) waar S. Francesco en zijn volgelingen kwamen bidden.

Je kunt terugkeren langs de openbare weg of langs dezelfde bosweg.

Je kunt de wandeling op de Monte Subasio ook nog verderzetten. Boven heb je een prachtig zicht op het Ulmbrische landschap.

Klik hier voor een kaart.

Vond je deze bladzijden interessant?  Zijn er tekorten, aanbevelingen? Laat het me weten.

     Terug naar de Homepage Toscane/Umbria

Bezoek ook eens de homepage Italiaanse kunst

Ben je op zoek naar een vakantiewoning in Toscane of UmbriŽ?  Bezoek onze commerciŽle website 1 (Toscana) en website 2 (Umbria).