Arezzo

Provincia di Arezzo/Toscana

Arezzo in de Mideeleeuwen: fresco Piero della Francesca

Arezzo nu

Arezzo ligt in het Oosten van de gelijknamige provincie , waarvan het de hoofdstad is, temidden van een mooie, vruchtbare streek op de helling van een heuvel. Arezzo is een oude Etruskische stad ( het maakte deel uit van de Etruskische Twaalfstedenbond). De Etruskische stad sloot in de 4e eeuw v. Chr. een verbond met Rome, waardoor een verwoesting werd voorkomen.

Na vele wisselvalligheden kwam de stad in 1384 aan Florence.

Grote zonen van ItaliŽ werden hier geboren:

De stad kende een grote bloei in de Middeleeuwen en Renaissance.  Het stadsbeeld is overwegend middeleeuws.  

Wellicht gaat ook nog op deze tijd terug -in elk geval nawijsbaar sinds 1593-de beoefening van het Giostra del Saracino, het Saraceens toernooi, dat jaarlijks op de 1e zondag van september op de Piazza Grande ten uitvoer wordt gebracht. Acht ruiters, die de oude wijken van de stad vertegenwoordigen moeten met hun lansen zo precies mogelijk het midden van een schild treffen, dat gedragen wordt door een geharnaste groep 'Saracenen'.

Bezienswaardigheden.

Dom: een Romaansgotisch bouwwerk, begonnen in 1277, voortgezet in 1313, voltooid in 1510.
De gevel (gotische stijl) is modern: 1900-14.
Drie portalen uit het begin van de 15e eeuw, roosvensters van Guillaume de Marcillat, begin 16e eeuw.
Het rechterzijschip heeft een portaal, behorend tot het bouwwerk zoals het in de 14e eeuw was, timpaan met spitsboog (terracotta van Nicolo d'Arezzo: Madonna met Kind en heiligen).
Binnen (achter het hoogaltaar): de Arca di S. Donato: marmeren graf (witte urn op 12 pilasters met reliŽfs uit de heiligenlegende) door verschillende kunstenaars, Ī 1369.
Monumentaal graf van bisschop Tarlati, in 1330 uitgevoerd naar tekeningen van Giotto.

Links van de deur der sacristie een fresco door Piero della Francesca (H. Magdalena).
Cappella della Madonna del Conforto: ingang in het linkerzijschip, een haast zelfstandige, driebeukige kleine kerk met opmerkelijke terracotta altaren en reliŽfs van Andrea della Robbia (de Gekruisigde en heiligen, Boodschap van de engel aan Maria) en van zijn school (Madonna op de troon en heiligen).
In het Baptisterium een zeshoekig doopvont uit de 15e eeuw met 3 marmeren reliŽfs.

S. Maria della Pieve, in de volksmond simpel Pieve. De oudste en beroemdste kerk van de stad. Een van de mooiste Romaanse kerken van Toscane. Na 1140 gebouwd op de plaats van een tempel. Zij is toegewijd aan Maria, die de Boodschap van de engel ontvangt, en aan de patroon van de stad, de H. Donatus, wiens relikwie zich in de kerk in een fraai verguld zilveren borstbeeld (Aretaans handwerk) bevindt (1346).

De Romaanse gevel weerspiegelt Pisaanse invloed met zijn bogengangen in 3 etages en horizontale afsluiting (enige jaren geleden opnieuw gerestaureerd).
Van de 3 portalen dient het middelste met voorstellingen van de maanden in reliefs van een onbekende Meester vermeld te worden.
Het interieur vertoont een strenge eenvoud; het is driebeukig, het koor - verhoogd door de crypte - behoort nog tot het eerste Romaanse bouwwerk; het licht valt binnen door 18 biforen.
Bezienswaardig zijn het doopbekken uit de 11e eeuw en het polyptiek van Pietro. Lorenzetti uit 1320 met Madonna met Kind, een Boodschap van de engel en andere voorstellingen.
De campanile (klokketoren) (1330) bepaalt met zijn hoogte van 59 m en het karakteristieke aanzien met de'cento buche' (100 gaten), de 40 Romaanse biforen, het stadssilhouet.

S. Francesco: bouw in baksteen, eind 13e eeuw begonnen, brede ťťnschepige kerk, zoals gewoonlijk in Franciscaanse godshuizen. De gevel is onafgewerkt, maar wat je binnen ziet is puur magie: de fresco's in het koor door Piero della Francesca

Hij maakte hen tussen 1453 en 1466 en zij getuigen van zijn perspectivisch kunnen, de scherpte van de lijnen en een bijzonder gebruik van het licht. Een absoluut mesterwerk. Voorgesteld zijn de legende van het H. Kruis in verscheidene taferelen, chronologisch beginnend met de dood van Adam, op wiens graf uit het zaad van de Boom der Kennis de stam opschoot, uit welks hout Christus' kruis zou worden gemaakt. Het fresco 'De droom van keizer Constantijn, waarin hem de overwinning door het kruis wordt beloofd, is door de aanwending van het licht van buiten een vroege uitbeelding van een nachtscŤne.

Dood van Adam Salomon en de koningin van Sheba
Dood van Adam  Salomon en de koningin van Sheba
Droom van Constantijn

Droom van Constatijn

Terugvinden van het kruis door de H. Helena, moeder van keizer Constantijn

In de Capella Tarlati bevindt zich het fresco van de Boodschap van de engel aan Maria door de jonge Luca Signorelli, dat nog ontstaan is onder de beÔnvloeding van Piero della Francesca.
De Capella Cuascani, rechts van het presbyterium, met fresco's van Spinello Aretino (1400). Rechts van de sacristie een interessant wijwaterbekken: een Romeinse urn op een zuil uit de 14e eeuw.

S. Domenico, volgens Vasari in 1275 opgetrokken naar een ontwerp van Nicolo Pisano. Binnen: Christus aan het kruis, een der vroegste werken van Cimabue, die nog uitgaat van de Byzantijnse kunst.

S. Annunziata, een renaissancebouwwerk (in 1490-91 opgericht op de resten van een ouder bouwwerk), voltooid door Antonio da Sangallo de Oudere.

Palazzo Pretorio (aan de Corso ltalia) uit de 16e eeuw, met, in steen gehouwen, de wapens van de oude Podestŗ van de 15e tot de 18e eeuw.

Pallazzo della Fraternitŗ dei Laici: bouwwerk uit de 14e-15e eeuw. Gotisch begonnen, op harmonische wijze in renaissancestijl voltooid. 

Palazzo Bruni-Ciocchi, ook wet Palazzo della Dogana (Via S. Lorentino 8): renaissancegebouw uit het midden van de 15e eeuw, dat in de loop der eeuwen vergroot werd. Huisvest de Pinacoteca en het museum voor middeleeuwse kunst (Galleria a Musea Medioevale a Moderno), met werken van Spinello Aretino, Luca Signorelli, Andrea della Robbia, Giorgio Vasari.

Palazzo delle Logge naar een ontwerp van Giorgio Vasari (1573-81).

Museo Archeologico Mecenate (via Margaritone 10): Etruskische vondsten uit de omgeving, Romeinse grafstenen, munten uit de Etruskische en Romeinse tijd en originele Aretinische keramiek (vaatwerk van rode klei), de beroemde collectie 'vasi corallini'.

Casa di Giorgio Vasari (Via XX Settembre 55): de beroemde schilder, bouwmeester en kunsthistoricus, leerlig van Michelangelo, werd hier geboren. Zijn levensbeschrijving van Italiaanse kunstenaars: 'Le Vite de' piý eccelenti Pittori, Scultori e Architettori' (1550) maakte hem tot de vader van de kunstgeschiedenis. Op de eerste verdieping van het gebouw, waarin het Museo e Archivio Vasariano is ondergebracht, zijn fresco's van de hand van de kunstenaar te zien (meestal portretten van kunstenaars uit zijn tijd), uit het jaar 1542.

Casa Petrarca (Via nell'Orto 28), geboortehuis van Petrarca, thans zetel van de Petrarca-academie.

Romeins amfitheater (in het Zuidelijk deel van de stad): een baksteenconstructie uit de 1e eeuw n.Chr; van het beste bouwmateriaal daarvan, zoals blokken marmer, is het grootste deel weer gebruikt bij de bouw van de dichtbij gelegen S. Bernardokerk. Eens bood het amfitheater plaats aan 8000 personen. Hier bevindt zich ook een Archeologisch museum met een collectie 'vasi aretini'.

Omstreken - S. Maria delle Grazie uit de 15e eeuw met een sierlijke zuilenvoorhal, vroegrenaissance, door Benedetto da Maiano. 

Roberto Benigni, bekend van zijn film La vita Ť bella, die de Gouden Palm van het Filmfestival van Cannes 1998 en in 1999 drie Oscars won, is eveneens uit de streek afkomstig. 

 

Vond je deze bladzijden interessant?  Zijn er tekorten, aanbevelingen? Laat het me weten.

     Terug naar de Homepage Toscane/Umbria

Bezoek ook eens de homepage Italiaanse kunst

Ben je op zoek naar een vakantiewoning in Toscane of UmbriŽ?  Bezoek onze commerciŽle website 1 (Toscana) en website 2 (Umbria).