Olijfolie: Aldo Marioli (Umbrië)

De Azienda Agricola van Aldo Marioli in Sanguineto (Tuoro sul Trasimeno) ligt boven op de heuvels die uitkijken op het Lago Trasimeno. Het is daar dat de beroemde verldslag tussen Romeinen en de Carthagers o.l.v. Hannibal plaatsvond. (Sanguis=bloed). De consul Flaminius werd er in -217 door de geniale veldheer Hannibal verslagen.

Wij verhuren ook vakantiewoningen in deze hoeve.
Zie www.casa-in-umbria.com

Hoewel er veel olijfbomen staan op de azienda (vreemd genoeg: de Italianen spreken van piante), verkiest Aldo nog altijd de olijven met de hand te plukken, zonder gebruikmaking van de moderne technologie. Alles zoals het weleer was: trage, landelijke ritmes, zoals alles in Umbrië!
Met zijn olie heeft Aldo meerdere prijzen gewonnen.
Het is een biologisch product, dat met de zgn. koude persing wordt gewonnen.

Ziehier het adres:
AZIENDA AGRICOLA di MARIOLI ALDO
V.Sanguineto n.1
06069 Tuoro sul Trasimeno
Perugia
TEL. +003975826598 (helaas, enkel Italiaans.....)


Om het vinden wat te vergemakkelijken: Je rijdt op de oude weg SS75 bis van Tuoro naar Terontola/Cortona. Als je 1 km. gereden hebt (vanuit Tuoro), zie je rechts 2 grote pijnbomen, met een weg die eindigt in een mooie laan cipressen. Die moet je nemen, doorrijden tot het het einde. Als de weg begint te stijgen, zie je rechts de hoeve van Aldo.
“Agriturismo Annibale”. Zeg dat je gestuurd bent door Bernardo. Je zult er goed ontvangen worden. Neem deze bladzijden misschien mee. Vraag ook om de mulino te bezoeken, waar de olie wordt geperst (in november).
Aldo heeft ook een goede wijn, rood en wit.
Vittoria, zijn nijvere vrouw, maakt ook confituur. Als je wilt dat ik Aldo verwittig van je komst, laat het me weten via e-mail.

Als je de liefde bekijkt waarmee hij zijn olijven teelt en erover  spreekt, sta je in bewondering voor de man.  De olie wordt er gewonnen via de koude persing, wat een biologisch product oplevert.

Tijdens de zomerperiode wordt iedere zondag- of maandagavond een traditionele cena ingericht, met producten van de azienda. Vittoria maakt de fettuccine met de hand! Maar het zijn vooral de bruschette die de aandacht trekken. Onze gasten, van verschillende nationaliteiten, zitten buiten aan een lange tafel. De wijn vloeit overvloedig. Een voorbeeld van een menu:

  • antipasto: bruschette en torta al prosciutto crudo
  • primo piatto: fettuccine al sugo
  • secondo piatto: gefritteerde kip of konijn/insalata mista
  • dolce
  • wijn en water

Dit alles voor 18 €, voor de kinderen 10 €. Je schrijft ter plekke in. Het is altijd een gezellige bedoening.

Bezoek hier onze vakantiewoningen in Sanguineto.

 

Bernard Huyvaert

Vond je deze bladzijden interessant?  Zijn er tekorten, aanbevelingen? Laat het me weten.

     Terug naar de Homepage Toscane/Umbria

Bezoek ook eens de homepage Italiaanse kunst

Ben je op zoek naar een vakantiewoning in Toscane of Umbrië?  Bezoek onze commerciële website 1 (Toscana) en website 2 (Umbria).