Olijfolie: Adamo Vestrini

Olijfolie is een van de meest gewaardeerde producten van ItaliŽ.  In tegenstelling tot veel andere vetten die in onze keuken gebruikt worden, heeft het geen negatieve invloed op de cholesterol.  Bovendien is de smaak van een (goede) olijfolie onovertroffen.  Rauwe groenten, sla, tomaten, maar ook heel wat Italiaanse bereidingen maken gebruik van de olijfolie.

 

Via kennissen heb ik Adamo Vestrini leren kennen en in de loop der jaren zijn wij vrienden geworden.  Hij heeft een lap grond in Montecchio (nabij Castiglion Fiorentino, provincia di Arezzo), waar hij aan olijfteelt doet.  Aangezien hij niet kon leven van zijn olijven, heeft hij een "gewone" job erbij moeten nemen: hij heeft aan de Spoorwegen gewerkt.  Nu is hij in pensioen en kan zich volledig aan zijn hobby wijden: de olijven.

Al jaren vraagt hij mij om zijn olijfolie te commercialiseren, maar ik zie dat niet zitten: ik wil geen winkeltje openen en in het transport ligt een grote kost . 

Als je de liefde bekijkt waarmee hij zijn olijven teelt en erover  spreekt, sta je in bewondering voor de man.  Zijn vader, de flinke tachtiger Francesco Vestrini, is heel tevreden dat zijn zoon de familietraditie verderzet.
De olijven worden eind oktober, begin november geplukt (heel arbeidsintensief) en naar de frantoio ("perser") gebracht.  Hier ligt een belangrijk verschil met de commerciŽle, industriŽle olijfolie: bij een frantoio die zich respecteert maakt met gebruik van de zgn. koude persing.  Hierbij gaat niets van de kwaliteit van de olijfolie verloren.  Bij een warme persing daarentegen gebeurt dat wel.

De olijven worden nadien in grote tonnen (vroeger terracotta kruiken) geladen, en teruggebracht naar de boerderij, waar de klant ze kan kopen, per kilo.  De klant komt met zijn tanica, jerrycan en slaat de olijfolie op die hij voor een heel jaar nodig heeft.  

Ik heb met Adamo een akkoord gesloten om langs deze weg, het Internet, waar hij nog niet had van gehoord, wat (gratis) publiciteit te maken voor zijn olie.  Zo stel ik mijn klanten en andere ItaliŽreizigers in staat om wat van het kostbare product mee te nemen naar huis.  Je kan zijn olijfolie ter plaatse kopen 10 Ä per liter, als je je leeggoed zelf meebrengt.  Koop in een winkel een fiaschetta van bijvoorbeeld 5 liter of je koopt je in een supermercato een tanica van 10, 15 of 20 liter.

Als je de olie met fles koopt, is dit een beetje duurder.

Adamo Vestrini woont in Montecchio, op de weg Cortona Ė Arezzo, op zoín kwartiertje van het Lago Trasimeno.

Korte beschrijving: vanuit Cortona naar Montecchio (nabij Castiglion Fiorentino) rijden, als je in het dorp bent (je ziet rechts het kasteel liggen, je blijft op de grote weg), kom je links aan een rij nieuwe huizen.  Daar links afslaan, brug over de spoorweg, niet doorrijden, maar links afslaan, grintweg volgen langs de spoorweg, alhoewel er een verkeersteken staat van doorlopende straat: op het einde ligt de boerderij van Adamo.  Zeg hem dat je door Bernardo gezonden bent.

Er is bijna altijd iemand aanwezig, maar je hebt hier ook het telefoonnummer: 0575/651159 (helaas louter Italiaans).

Of je stuurt mij een e-mail met het tijdstip waarop je olie wil gaan halen en ik verwittig hem wel.

Bernard Huyvaert

2 kaarten om het zoeken wat gemakkelijker te maken: 

 

Vond je deze bladzijden interessant?  Zijn er tekorten, aanbevelingen? Laat het me weten.

     Terug naar de Homepage Toscane/Umbria

Bezoek ook eens de homepage Italiaanse kunst

Ben je op zoek naar een vakantiewoning in Toscane of UmbriŽ?  Bezoek onze commerciŽle website 1 (Toscana) en website 2 (Umbria).