Vergelijking Botticelli-Caravaggio

Botticelli, Madonna van het Magnificat
Caravaggio, Madonna dei Pellegrini

Gedurende de renaissance (Quattrocento) "vond" Botticelli een Madonna "uit". Hij gebruikte steeds het hetzelfde vrouwentype, of het nu ging om een Venus of een Madonna. Botticelli’s vriend Marsilio Ficino, een humanist, filosoof en theoreticus, was aanhanger van de Neoplatonische manier om de hoogste schoonheid te bereiken. In zijn Madonna van het Magnificat had Botticelli niet één enkel echt bestaand gezicht nodig om zijn engelen te schilderen. Om met de natuur te rivaliseren, gebruikte hij de gezichten van verschillende kinderen of adolescenten om een onpersoonlijke engel te reconstrueren. Zijn engelen, opgebouwd uit herinneringen en op elkaar gelegde lagen van schoonheid, behouden hun witheid, hun meditatief aspect, hun stilte: de vijf engelen kunnen vijf dromen zijn van de ideale jongeling.

Caravaggio was niet geïnspireerd door utopia, door dromen. Hij kon onmogelijk en goddelijk of heilig gezicht opvatten zoals Botticelli of Raffaello dit deden. Een Madonna door Caravaggio geschilderd (de Madonna dei Pellegrini,) moest een levende vrouw zijn, een vrouw van vlees en bloed. Caravaggio vond zijn modellen niet uit, zocht ze niet in de Romeinse adel. Het was in de lagere regionen van de maatschappij, de bas-fonds, in die of die kroeg, op een of andere straathoek, dat hij zijn modellen zocht. Sommigen waren door een dergelijke manier van werken geschandaliseerd.

S. Mattheüs en de engel, het eerste werk dat hij in de Contarelli-kapel afleverde, in 1600, moest op de dag van de inauguratie verwijderd worden. Het model was immers een dronkelap, die in heel de buurt bekend was. Caravaggio moest een tweede versie afleveren.

Ook voor de Dood van de Maagd (Louvre) moest hij een tweede versie schilderen, nadat het geheim uitlekte dat het lichaam van Maria gemodelleerd was op het gezwollen lichaam van een prostituee die enkele dagen in de Tiber had gelegen.

 Keer terug naar de homepage Italiaanse kunst

Ga naar de homepage Umbria/Toscana

 Ga naar verhuur vakantiewoningen in UmbriŽ

 Ga naar verhuur vakantiewoningen in Toscane

Uw portaalsite over Italië: www.casa-in-italia.com (informatie en verhuur)