Francesco Zuccarelli

Italiaans rococoschilder. Hij werd geboren in 1702 in Pitigliano (provincie Grosseto). Hij studeerde in Firenze bij Paolo Anesi en ging vervolgens in Rome studeren bij Marco Morandi e Pietro Nelli. Oorspronkelijk schilderde hij historische schilderijen gebaseerd op de schilderkunst van Claude Lorrain, de Franse schilder die in de 17e eeuw in Rome gewerkt had.

Hij ging in Venetië werken en produceerde er arcadische kunst, in concurrentie met Giuseppe Zais uit Belluno. Zoals andere Venetiaanse tijdgenoten (Canaletto en Bernardo Bellotto) werd Zuccarelli in het buitenland erg geapprecieerd. Hij werkte onder andere voor de rijke mecenas, de beroemde consul Joseph Smith. Hij was in Engeland zelf werkzaam waar hij een grote invloed uitoefende op zijn tijdgenoten. Zijn stijl werd nagevolgd door de grote schilder Joshua Reynolds. In Londen was hij in 1768 een van de stichters van de Royal Academy.

Hij keerde in 1773 naar Italië terug. Hij werkte er tot na zijn 75 jaar en ontving commissies voor villa's en palazzi in de Veneto en Lombarije. Teruggekeerd naar Toscane, stierf hij in Firenze op 30 december 1788.

Pastorale scène, uit de Hermitage.

 Keer terug naar de homepage Italiaanse kunst

Ga naar de homepage Umbria/Toscana

 Ga naar verhuur vakantiewoningen in UmbriŽ

 Ga naar verhuur vakantiewoningen in Toscane

Uw portaalsite over Italië: www.casa-in-italia.com (informatie en verhuur)