Venetië: kleur en licht

Tot diep in de 15e eeuw zitten de Venetiaanse schilders gevangen in de Byzantijnse traditie. Twee kunstenaarsfamilies zullen hen daarvan bevrijden, de Vivarini en de Bellini. Deze laatste groep stond sterk onder de invloed van de meesters van Toscane en Padova, en bracht zo de nieuwe vormen in Venetië binnen. Maar hun grootste betekenis ligt in de ontdekking van de kleur en het licht, terwijl de Florentijnse kunst meer de nadruk legde op de lijn, op de tekening.
Jacopo Bellini en zijn oudste zoon, Gentile Bellini, versierden de grote zaal van het dogenpaleis. Zij legden vooral de grote feestelijkheden en praalstoeten van hun rijke stad op het doek vast.

De voornaamste is de jongere zoon van Jacopo, Giovanni Bellini (ca.1400-1516).

Hij was de schoonbroer van Mantegna. In plaats van de koele, metaalachtige kleuren van Mantegna verkiest hij heldere en warme kleuren. Hij kwam ook in contact met het werk van Piero della Francesca, van wie hij de ruimtebehandeling overnam (altaarstuk van Pesaro) en de Siciliaan Antonello da Messina, die hem op weg hielp voor het uitbeelden van schilderijen die men Sacra conversazione noemt: een aantal heiligen worden afgebeeld die in gesprek zijn met elkaar. Door onvergelijkelijke kleuren, vooral groen en blauw, bezit zijn werk een buitengewone frisheid. Giambellino bracht iets nieuws in de schilderkunst: de kleur als uitdrukkingsmiddel.

Voor zijn tijd was kleur, hoe betoverend van schoonheid ook, een zuiver ornament aan de echte schilderkunst, die in de veertiende eeuw uit lijnenspel bestond, en in de (Florentijnse) vijftiende eeuw uit lijnenspel, aangevuld met licht en schaduw. Bellini gebruikt de kleur als voornaamste element om zijn effecten te bekomen.
Zijn invloed op de Venetiaanse schilderkunst was enorm: uit zijn school kwamen onder meer Giorgione en Tiziano voort. Vanaf Giovanni Bellini is de kleur het stijlkenmerk bij uitstek van de Venetiaanse kunst.

 Keer terug naar de homepage Italiaanse kunst

Ga naar de homepage Umbria/Toscana

 Ga naar verhuur vakantiewoningen in UmbriŽ

 Ga naar verhuur vakantiewoningen in Toscane

Uw portaalsite over Italië: www.casa-in-italia.com (informatie en verhuur)