Sebastiano del Piombo

Sabastiano del Piombo moest tot 2008 wachten om een tentoonstelling te krijgen. Bijna heel zijn werk is op de Romeinse tentoonstelling aanwezig. De "Resurrezione di Lazzaro" (Londen) en de "Morte di Adone" (Firenze) ontbreken, ze kunnen wegens hun precaire toestand niet verplaatst worden. De originele opstelling van de werken is in handen van Luca Ronconi e Margherita Palli. De tentoonstelling kon het licht zien door een samenwerking tussen de Polo Museale Romano en de Gemäldegalerie Berlin.

Sebastiano del Piombo heette in feite Sebastiano Luciani. Hij werd "del Piombo" genoemd omdat hij in de pauselijke administratie de documenten voorzag van een stempel met een loden zegelring.

Hij ruilde in 1531 Venetië in voor Rome. In Venetië had hij gestudeerd bij Giambellino (Giovanni Bellini), maar hij had in 1511 ook het atelier bezicht van Giorgione.

Hij werd naar Rome uitgenodigd door de de Siënese mecenas Agostino Chigi. Hij bleef in Rome tot zijn dood op 21 juni 1547. Hij maakte er in 1527 de Sacco di Roma mee, die een sterke indruk op hem maakte, zoals hij in 1531 in een brief aan Michelangelo schreef: «Ancora non mi par esser quel Bastiano che io era inanti al sacco: non posso tornar in cervello ancora».

In een 70-tal werken wordt in Palazzo Venezia een overzicht gegeven van zijn schildersloopbaan, van het vibrererende Venetiaanse licht naar de Romeinse portretten en religieuze schilderijen, waarbij de invloed van Michelangelo opvalt.

Sebastiano betekende een ideale synthese tussen het Venetiaanse licht en kleur en de Florentijnse tekening. Er zijn ook enkele tekeningen van hem, die ooit de grote vriend was van Sebastiano: Michelangelo.

Er is op de tentoonstelling een afdeling waar men Sebastiano vergelijkt met de schilders van de Contrareformatie (van Francesco Salviati tot Scipione Pulzone). Ook wordt dieper ingegaan op het succes dat de schilder kende in Spanje.

Op latere leeftijd had hij met Michelangelo ruzie over Michelangelo's werk het "Laatste Oordeel", deze ruzie liep erg hoog op. De vriendschap herstelde nooit, Sebastiano del Piombo overleed in 1547 aan hoge koorts. Volgens sommige kenners was zijn gezondheid in de laatste jaren achteruit gegaan door onder meer de ruzie tussen hem en Michelangelo.

Luigi Lanzi, in zijn "Storia pittorica d'Italia" (eind 18e eeuw), beschrijft hem als volgt: "Può sospettarsi che fosse aiutato nell'invenzione; sapendosi che Sebastiano non avea da natura sortita prontezza d'idee, e che in composizioni di più figure era lento, irrisoluto, facile a prometter, difficile a cominciare, difficilissimo a compiere." Een eerder negatief oordeel: hij zou over niet zoveel ideëen hebben beschikt, werkte traag, beloofde veel en voltooide weinig.

Toch was hij in Rome een graag gezien gast. Een gesprek met hem was aangenaam, Vasari spreekt over "piacevol e dolce conversare". In het artistieke conflict tussen Raffaello en Michelangelo, trok hij partij voor de laatste, wat in zijn werk duidelijk is.

Sebastiano del Piombo 1485 – 1547
08/02/2008-18/05/2008
Roma, Palazzo Venezia
www.mondomostre.it

 Keer terug naar de homepage Italiaanse kunst

Ga naar de homepage Umbria/Toscana

 Ga naar verhuur vakantiewoningen in UmbriŽ

 Ga naar verhuur vakantiewoningen in Toscane

Uw portaalsite over Italië: www.casa-in-italia.com (informatie en verhuur)