Salvator Rosa te Napels

Samen met Caravaggio is de Napolitaan Salvator Rosa een van de weinige 17e-eeuwse schilders die de betreden paden durfde te verlaten niet noodzakelijk voor koning en kerk schilderden. Hij schilderde ook altaarstukken voor de Kerk, maar hij stelde zich ook graag anti-conformistisch op. Zijn onrustige geest kondigt de Romantiek van de 19e eeuw aan.

Salvator Rosa is ook een van de weinige schilders die, twee eeuwen voor Goya, zich bezighield met het mysterie van het kwaad. Vandaar ook de esoterische en soms pessimistische trekjes in zijn werk. Hij was niet voor niets afkomstig van Napels, een stad die (toen reeds) verscheurd werd door allerlei tegenstellingen, zoals die tussen creativiteit en oorlig, religie en magie of bijgeloof, pestepidemies en exuberante uitingen van vreugde.

Deze tentoonstelling grijpt dan ook plaats in Napels, in het schitterende Museo di Capodimonte, dat zoveel meesterwerken bevat.

Rosa heeft ook gewerkt in Firenze en Rome. Hij was ook een begaafd componist en een dichter.

De Napolitaanse tentoonstelling heeft een keuze maken in het uitgebreide werk van Rosa. Men toont er zijn zgn. composizioni di figure, zoals heksenbijeenkomsten, filosofische allegorieën, religieuze en mythologische verhalen. In totaal vind je er 80 werken die afkomstig zijn uit prestigieuze verzamelingen, zoals de Galleria d'Arte Antica di Roma, de Galleria Palatina di Palazzo Pitti di Firenze, de National Gallery van London, het Kunsthistorisches Museum van Wenen en het Metropolitan Museum van New York. Ook uit privé-verzamelingen worden werken ontleend.

Je vindt op de tentoonstelling ook etsen. Op de tentoonstelling worden ook events gehouden waarin het poëtisch en muzikaal werk van Rosa aanbod komt.

Zelfportret
Phryne en Xenocrates
Heks
Glaucus en Scylla
Heksensabbat

 

"Salvator Rosa. Tra mito e magia"
Napels, Museo Nazionale di Capodimonte, van 19 april tot 29 juni 2008
Dagelijks 10.00 – 18.00; vrijdag en zaterdag 10.00 – 19.30. Woensdag gesloten.
www.museo-capodimonte.it

 

 Keer terug naar de homepage Italiaanse kunst

Ga naar de homepage Umbria/Toscana

 Ga naar verhuur vakantiewoningen in UmbriŽ

 Ga naar verhuur vakantiewoningen in Toscane

Uw portaalsite over Italië: www.casa-in-italia.com (informatie en verhuur)