Girolamo Romanino

Girolamo Romanino was een van de protagonisten van de schilderkunst in Lombardije (Lombardia) in de eerste helft van het Cinquecento, de 16e eeuw.

Als Vincenzo Foppa als vader van de school van Brescia mag beschouwd worden, dan vormt Romanino, samen met Savoldo en Moretto, een mooi driemanschap.

Zelf was hij een excentriekeling, ook zijn beeldentaal mag als rebels en provocerend, als anti-klassiek omschreven worden. Carlo Ridolfi omschrijft hem in 1648 als een coloritor bizzarro, firo e capriccioso inventore.

De bekendste cyclus van Romanino vind je in de open loggia van de Cortile del Leoni van het Magno Palazzo in Trente (Trento).

Daar vond ook de tentoonstelling van Romanino plaats in 2006.

In het begin van zijn carrière werkte hij volgens de manier van Giorgione en Tiziano. Getuige daarvan is de Madonna met Kind uit het Louvre, uit 1507 ca, die heel dicht staat bij Giorgione.

Wanneer hij een religieus tafereel toont, is zijn stijl rustig en bedaard. Net als Lotto en Moretto vertelt hij een menselijk, natuurlijk verhaal. Daarvoor verwijdert hij zich meer en meer van de aulische kunst van Tiziano.

  • Mis van sant'Apollonio, 1525 ca, Brescia, Chiesa di S. Maria in Calchera
  • Verrijzenis, 1523 - 1525 ca, Capriolo (Brescia), Chiesa di S. Giorgio
Wanneer hij de ante (orgeldeuren) van het orgel beschildert in de Duomo nuovo in Brescia, vertelt hij de Bijbelse episodes alsof het een dagdagelijk verhaal was. Hier de Visitatie uit 1539 - 1541
Net als zijn tijdgenoot Savoldo heeft hij grote aandacht voor luministische effecten en mag in die zin als een voorloper van Caravaggio beschouwd worden. Let vooral op de kledij van Maria in de Aanbidding van de herders uit Brescia, Pinacoteca Tosio Martinengo

Romanino te Trento: de Loggia.

Tussen 1531 en 1532 werkt hij in het Magno Palazzo, de renaissancewoning van de bisschop Bernardo Cles. Rijke kleuren en luminisme. De officiële thema's verbinden er zich met minder officiële.

Schitterend mannelijk naakt, het was het logo van de tentoonstelling.

Romanino te Trento: Camera Udienze.

In de ruimte waar de bisschop zitting hield schildert hij o.a. Romeinse keizers.

Romanino te Trento: Pianerottolo

In de gang die van de loggia naar de tuintrap leidt, worden alle officiële thema's verlaten en vinden we genrescènes, scènes uit het gewone dagelijkse leven, zoals het Uitbetalen van het loon. Let op het (Lombardische) realisme.

De jaren van maturiteit. Een lievelingsthema wordt De bewening van Christus, 1545 ca, Cizzago (Brescia), Chiesa del Sacro Cuore e di S. Giorgio Martire

 Keer terug naar de homepage Italiaanse kunst

Ga naar de homepage Umbria/Toscana

 Ga naar verhuur vakantiewoningen in UmbriŽ

 Ga naar verhuur vakantiewoningen in Toscane

Uw portaalsite over Italië: www.casa-in-italia.com (informatie en verhuur)