Il Quattrocento a Roma

Als wij over Rome en kunst spreken, dan denken we vooral aan twee periodes: het Cinquecento, met als protagonisten Raffaello (Rafael) en Michelangelo, en de barok, gedomineerd door het genie Bernini.

De tentoonstelling «Il Quattrocento a Roma» (de 15e eeuw dus) toont aan dat dit beeld onvolledig is. Vor de eerste keer wordt op een systematische wijze ingegaan op de sociale, urbanistische, religieuze en artistieke aspecten van het 15e-eeuwse Rome.

De tentoonstelling grijpt plaats in het Museo del Corso. Dit museum ligt in het midden van de Via del Corso, die de Piazza del Popolo verbindt met de Piazza Venezia. Een ideale gelegenheid dus om cultuur te verbinden met shoppen in de Via Condotti.

Er zijn vijf secties:

Niet alleen de kunstwerken komen dus aan bod: er is bijvoorbeeld ook een groot multimediaal paneel van het Rome van de 15e eeuw. Je kunt er in detail gebouwen en monumenten van de stad bekijken. Er is ook een mooie driedimensionele reconstructie van de Cappella Carafa van de Santa Maria sopra Minerva, door Enea toegepast, met een technologie die voor het eerst de optische radar met kleuren gebruikt. Zo kun je tot in details het fresco van Filippino Lippi bewonderen.

De terugkeer van de paus uit Avignon onder Martinus V Colonna betekende het begin van een periode van bloei. Rome recupeert zijn eigen culturele identiteit. De pausen zijn uiteraard uitdrukkelijk aanwezig op de tentoonstelling: er zijn portretten van Martinus V (1417-1431), Eugenius IV (1431- 1447), Nicolas V (1437-1455), Pius II (1458-1464), Paulus II (1464-1471), Sixtus IV (1471-1484), Innocentius VIII (1484-1492), Alexander VI (1492-1503).

De stad kende al vlug een overgang van de calligrafie van de laat-gotiek van Pisanello naar de zuivere plastische vormen van Mantegna of Piero della Francesca, van wie de "Zegenende Madonna met engelen" (de Madonna di Senigallia) aanwezig is. Andere kunstenaars zijn Masolino, Masaccio, Gentile da Fabriano, Beato Angelico, Benozzo Gozzoli, Perugino, Botticelli, Luca Signorelli, Pinturicchio. Van Mantegna is een kleine Madonna aawezig. De Madonna van Filippino Lippi is zachter dan die van Mantegna of Piero: dat heeft hij van zijn leermeester Botticelli en ook wel van zijn vader, Filippo Lippi.

De Sixtijnse Kapel, misschien wel het symbool van de stad, werd gebouwd door Sixtus IV, en soort van paus-koning, en versierd door de beste kunstenaars van die tijd. Michelangelo zal er in de 16 eeuw werken. Vanaf Sixtus IV gaat de paus zich affirmeren niet alleen als geestelijke leider, maar ook als wereldlijke leider.

Eerst werden in Rome kunstwerken besteld, van op afstand. Maar onder het pontificaat van Julius II della Rovere, niet voor niets een nakomeling van Sixtus IV, begint het grote seizoen van de Romeinse kunst met Michelangelo, Raffaello en Bramante. Maar dit verhaal is beter bekend bij een groot publiek.

Een belangrijke rol in het introduceren van de nieuwe taal heeft ook Antoniazzo Romano gespeeld. Echt renaissance, zonder daarom de elegante vormen te verloochenen die typisch zijn voor een hofcultuur.

Bekijk ook zeker de werken van de relatief onbekende Bartolomeo di Giovanni, met toeristen die boven op het Pantheon wandelen, terwijl de Roof van de Sabijnse Maagden plaatsgrijpt in een arena.

Meer info over deze interessante tentoonstelling: http://www.400.roma.it/

Andrea Mantegna, De Madonna van de grot
Piero della Francesca, Madonna di Senigallia (detail)

 

Een maquette van de constantijnse Sint-Pieter voor de interventie van Bramante
De Spinario: de Doorntrekker
Pisanello, fresco met vrouwenhoofd
Gentile da Fabriano, Madonna met Kind
Bartolomeo di Giovanni, Sabijnse Maagdenroof
Bartolomeo di Giovanni, Romeinen en Sabijnen sluiten vrede
Perugino, Sint-Sebastianus
Perugino, Madonna met Kind
Filippo Lippi, Aankondiging met schenkers
Melozzo da Forlì, Hoofd van een apostel

Zo zag de Piazza Navona eruit vóór de veranderingen die de barok (Bernini, Borromini) er aanbracht. Het schilderij is van de onbekende Johann Wilhelm Baur.

Il Quattrocento a Roma. La rinascita delle arti da Donatello a Perugino
Museo del Corso
Via del Corso 320, Roma
Tot 7 september 2008
http://www.museodelcorso.it/
http://www.400.roma.it/

 Keer terug naar de homepage Italiaanse kunst

Ga naar de homepage Umbria/Toscana

 Ga naar verhuur vakantiewoningen in UmbriŽ

 Ga naar verhuur vakantiewoningen in Toscane

Uw portaalsite over Italië: www.casa-in-italia.com (informatie en verhuur)