Raffaello Sanzio

Rafael werd geboren te Urbino, in 1483. Hij werd wees op twaalfjarige leeftijd. In 1500 werd hij leerling van Perugino, te Perugia. De vaste vormgeving en de zachte verfijning van deze grote schilder vindt men bij Rafael nog tot in de laatste jaren terug, maar bijzonder sterk in zijn eerste werken.
In 1509 komt hij te Rome aan als vermaard meester. In die tijd was daar Bramante bezig met de bouw van het Vaticaans paleis. Raffaello kreeg van Julius II de opdracht de pauselijke appartementen te versieren. Eind maart 1520 werd hij ziek, en stierf enkele dagen later. Hij werd met de hoogste eer in het Pantheon begraven.
Om de figuur van Raffaello is, hoofdzakelijk in de 19e eeuw, een aureool van onaantastbaarheid en vertederde legende ontstaan, die hem geen goed hebben gedaan. Hij was geen stralende jonge god maar een eerder onopvallende verschijning. Het zo graag als een mysterie aangehaalde 'penseel van Raffaello’ was geen toverstaf, maar een werktuig waarmee hij zich dikwijls heeft afgebeuld.
Stijlkenmerken

Enkele werken:

te Firenze schildert hij verscheidene Madonna’s, zoals de Madonna del Granduca (Pitti, Firenze). Toepassing van het sfumato. Het geheel komt tot leven door de buitengewone werking die uitgaat van het even gebogen hoofd.

 

 

 

 

 

 

 

 Keer terug naar de homepage Italiaanse kunst

Ga naar de homepage Umbria/Toscana

 Ga naar verhuur vakantiewoningen in UmbriŽ

 Ga naar verhuur vakantiewoningen in Toscane

Uw portaalsite over Italië: www.casa-in-italia.com (informatie en verhuur)