Pintoricchio

In zijn 40-jarige carrière stond Pintoricchio (zijn echte naam is: Bernardino di Betto, soms schrijft men het als Pinturicchio) (Perugia, 1454 – Siena, 1513) in de gunst van zijn klanten, maar kende hij ook de vijandschap van zijn collega's. Ook in de artistieke wereld was er veel jaloersheid. Vasari, de eerste kunstbiograaf, zegt: "ebbe nondimeno molto maggior nome che le sue opere non meritarono", hij had een grotere naam dan zijn kunstwerken verdienen. Vooral de schaduw van Perugino, die als een paus de kunstscène te Perugia beheerste, werkte in zijn nadeel. Met met de overzichtstentoonstelling in Perugia (Galleria Nazionale in de Corso Vanucci, van 02/02/08 tot 26/06/08) neemt Pinturicchio weerwraak.

Naast de Galleria Nazionale heeft de tentoonstelling een tweede locatie: in Spello, in de Cappella Baglioni van de Santa Maria Maggiore en de Pinacoteca Civica (Piazza Giacomo Matteotti).

De tentoonstelling in Perugia omvat bijna alle bestaande werken van de kunstenaar, sommige ervan zijn nog nooit in Italië vertoond. Behalve de fresco's die zich in situ bevinden, op hun oorspronkelijke locatie.

De aanwezigheid te Perugia van belangrijke kunstenaars als Gentile da Fabriano, Beato Angelico, Giovanni Boccati en Domenico Veneziano (vroege Quattrocento) en de nauwe banden met Firenze zorgden ervoor dat ook Perugia zich als een renaissancestad ontwikkelde. Bewijs hiervan is dat voor de fresco's in de Sixtijnse Kapel, lang voor Michelangelo, Toscaanse en Umbrische kunstenaars naast elkaar werkten: Botticelli en Ghirlandaio, Cosimo Rosselli en Biagio d'Antonio en vooral Perugino die als assistenten meebracht: Luca Signorelli, Piermatteo d'Amelia en de jonge Pintoricchio, die de landschappen schilderde.

Pintoricchio was dus assistent van Perugino, maar had waarschijnlijk zijn opleiding gekregen van minder bekende schilders, zoals Bonfigli en Fiorenzo di Lorenzo. Ook de miniatuurschilder Caporali was waarschijnlijk meester van Pintoricchio.

Het schilderen van landschappen, een van de belangrijkste troeven van Pintoricchio: zijn aandacht voor de natuur, het spel van het licht dat elk voorwerp verlicht. Hier en daar voel je de invloed van de schilderkunst uit het noorden.

Zijn beroemdste werk, op de tentoonstelling aanwezig, is de Pala di Santa Maria dei Fossi, waaraan hij begon in 1495.

Pintoricchio's belangrijkste artistieke activiteit is te situeren in Rome, waar de opdrachten toestroomden en waar hij een schare medewerkers had: Baldassarre Peruzzi, Piermatteo d'Amelia en, na 1500, Jacopo Ripanda. Een schitterend werk te Rome is de Cappella Bufalini in de (Romaanse) Santa Maria in Aracoeli (Leven van San Bernardino)

Hij werkte er ook in de Cappella del Presepio in de Santa Maria del Popolo en de Borgia-appartementen in het Vaticaan.

In Siena versierde hij in opdracht van Aeneas Silvius Piccolomini de beroemde Libreria Piccolomini (1505). Voor enkele van deze fresco's werd hij geassisteerd door de jonge Raffaello.

Enkele werken van de tentoonstelling:

Zelfportret
De discussie van Jesus met de schriftgeleerden
Sint-Augustinus
Madonna met Kind en Sint-Jan
Pala di Santa Maria de'Fossi: totaalbeeld en Maria met Kind
 
Pala di Santa Maria de'Fossi: Lijdende Christus
 

 Keer terug naar de homepage Italiaanse kunst

Ga naar de homepage Umbria/Toscana

 Ga naar verhuur vakantiewoningen in UmbriŽ

 Ga naar verhuur vakantiewoningen in Toscane

Uw portaalsite over Italië: www.casa-in-italia.com (informatie en verhuur)