Ottocento. Da Canova al Quarto Stato

In Rome, in de zgn. Scuderie del Quirinale, recht tegenover het presidentieel paleis, worden 100 werken geëxposeerd uit het zgn. Ottocento, de fel onderschatte negentiende eeuw. Van de Vechters van Canova naar de Quarto Stato van Pellizza da Volpedo, de schitterende Kus van Hayez en het Moederschap van Gaetano Previati. Het is een verhaal geworden van kunstwerken die spreken over de passies en de ongoocheling van een periode van grote verwachtingen, op de drempel van de hedendaagse tijd.

De tentoonstelling heet "Ottocento. Da Canova al Quarto Stato", verzorgd door Maria Vittoria Marini Clarelli, Fernando Mazzocca, Carlo Sisi; de tentoonstelling loopt van 29 februari tot 10 juni 2008.

Via een overzicht van 130 werken van 72 kunstenaars kom je in contact met deze vaak onderschatte periode van de Italiaanse kunst. Ook de "macchia", de Macchiaioli, de Italiaanse variant van het impressionisme, zijn aanwezig. De belangrijkste vertegenwoordigers zijn Morelli, Segantini, Morbelli, Novellini, Previati en Pellizza da Volpedo. Deze kunstenaars, die in Rome, Milaan, Firenze en Napels werkten, tonen hoe de Italiaanse kunst overging van de - zo dacht men - onveranderlijke regels van de academie naar een kunst die aandacht heeft voor de natuur, voor de gewone man. Zij betekenden in feite de ondergang van de klassieke kunst en stelden een nieuw schoonheidsideaal voor, dat meer beantwoordt aan de onrust van de moderne mens.

Een topwerk dat maar zelden de Brera van Milaan verlaat, is de De Kus (Il Bacio) van Hayez. Het is een typisch voorbeeld van de Italiaanse romantische school. Twee typische elementen uit deze beweging: de liefde van het individu (twee minnaars omhelzen elkaar voor het vertrek van de man) en het patriottische motief (want de man is een vrijwilliger die gaat strijden voor het vaderland).

De moderniteit, het revolutionaire aspect vind je in de beroemde Quarto Stato van Pellizza da Volpedo. In dit enorme werk (283 cm. hoog en 5 m. breed) vind je een scène uit de sociale strijd. De arbeiders gaan in staking. Het proletaritaat is de "vierde klasse", terwijl de Franse Revolutie er maar 3 erkende: adel, burgerij en clerus.

Verder: mooie portetten, zoals Napoleone Bonaparte door Andrea Appiani, eerste portret van de keizer; de melanchonische familiescènes van Silvestro Lega, zoals het schitterende Canto di uno stornello (Het zingen van een refrein); de intense portretten van Giovanni Fattori.

De meeste werken, zo verklaren de curatoren van de tentoonstelling, hebben een heroïsche dimensie, tegenover maatschappij en geschiedenis. Maar belangrijk blijft ook dat de 19e-eeuwse meesters de grote traditie van de Italiaanse kunst niet hebben vergeten.

Ook de beeldhouwkunst is aanwezig met werken van Canova, Tenerani, Bartolini, Vela, Duprè, Cecioni, Gemito en Medardo Rosso.

Verdere inlichtingen: www.scuderiequirinale.it

 Keer terug naar de homepage Italiaanse kunst

Ga naar de homepage Umbria/Toscana

 Ga naar verhuur vakantiewoningen in UmbriŽ

 Ga naar verhuur vakantiewoningen in Toscane

Uw portaalsite over Italië: www.casa-in-italia.com (informatie en verhuur)