Ornatissimo codice. La Biblioteca di Federico di Montefeltro

Deze tentoonstelling toont hoe belangrijk het boek, de codex geweest is in het Italië van het humanisme en de renaissance. De tentoonstelling, in het Palazzo Ducale van Urbino, duurt tot tot 27 juli 2008 en doet ons kennismaken met de Bibliotheek van Federico di Montefeltro (1422-1482).

Toen de herog in 1482 overleed, bevatte zijn bibliotheek 900 codices. Het was een van de belangrijkste privé-collecties van het Quattrocento. Toen Alexander VII de collectie aankocht in 1631, was die aangegroeid tot 1.760 stukken. De codices kwamen uiteindelijk in de Biblioteca apostolica vaticana terecht. Nu worden ze uitzonderlijk weer tentoongesteld in hun oorspronkelijke locatie.

De bibliotheek werd bezocht door humanisten uit heel Italië, onder andere door de Florentijn Poliziano. De bibliotheek was niet enkel een plaats van studie, ze diende ook om de grootheid en het mecenaat van Federico te bezingen, die zich aldus profileerde als een verlichte heerser.

Federico werd voor de aankopen bijgestaan door Battista Sforza, zijn vrouw (ze staan samen op het beroemde portret van de Uffizi, door Piero della Francesca, niet aanwezig op de tentoonstelling), Ottaviano Ubaldini della Carda, familielid van Federico en de Florentijn Vespasiano da Bisticci. Het was deze laatste die Federico aanraadde om zich voor het verwerven van de codices te laten leiden door de bibliografische canon van Tommaso Parentuccelli da Sarzana, de toekomstige paus Niccolò V en stichter van de reeds vermeldde Biblioteca apostolica vaticana.

Van de 900 codices waren er 600 in het Latijn, 168 in het Grieks, 82 in het Hebreeuws en een paar in het Arabisch. Tussen de Latijnse codices zijn er religieuze, juridische, filosofische, retorische en geografische teksten. Er zijn ook teksten van de drie grote dichters van het Trecento, Dante, Petrarca en Boccaccio.

1472 betekende een sleuteljaar: voor de Medici van Firenze onderdrukte Federico de rebellie van de stad Volterra. Het betekende het begin van een periode van economische bloei, zodat er meer middelen waren om de bibliotheek uit te breiden. Het was in dit jaar dat hij de opdracht gaf tot de Cosmographia van Ptolemaeus, opgesmukt met mooie kaarten. Het manuscript wordt toegeschreven aan Francesco Rosselli.

Je leert op de tentoonstelling van Urbino de verschillende scholen van de Italiaanse miniatuurkunst kennen. In een eerste periode liet Federico handschriften maken door de Florentijnse miniaturisten. Maar na de samenzwering van de Pazzi in 1478 trad er een verkoeling op in de betrekkingen met de Medici, terwijl die met de Gonzaga in Mantova zich versterkten.

Federico, hertog vanaf 1474, liet vanaf toen de manuscripten in Urbino zelf vervaardigen. Zo ontstond in Urbino een bloeiende miniatuurschool. Andere belangrijke miniaturisten werden aangetrokken, zoals Bartolomeo della Gatta en Guglielmo Giraldi. Die laatste bracht de invloed van de school van Ferrara mee.

Urb. lat. 326 Campano, manuscript dat in Urbino zelf werd vervaardigd, met miniaturen van Giovanni Corenti Urb. lat. 352, Anticlaudiano van Alain de Lille, manuscript met miniaturen in de stijl van Ferrara, toegewezen aan Giraldi, met een medaillon van hertog Federico
 
Urb. lat. 93, S. Bernardo, manuscript van Floretijnse oorsprong met een afbeelding van de heilige voor de Madonna, toegeschreven aan Francesco di Antonio del Chierico  

"Ornatissimo codice. La Biblioteca di Federico di Montefeltro"
Urbino, Palazzo ducale, tot 27/07/2008
Curatoren: Claudia Caldari, Lorenza Mochi Onori en Marcella Peruzzi.
Cataloog Skira.
Van dinsdag tot zondag: van 8.30 tot 19.15. Maandag van 8.30 tot 14.
Ingang: 8 euro; reductie: 4 euro.
Verdere info: www.bibliotecafederico.it of tel. 0722/322625

 Keer terug naar de homepage Italiaanse kunst

Ga naar de homepage Umbria/Toscana

 Ga naar verhuur vakantiewoningen in UmbriŽ

 Ga naar verhuur vakantiewoningen in Toscane

Uw portaalsite over Italië: www.casa-in-italia.com (informatie en verhuur)