La forza del bello – L'arte greca conquista l'Italia

Boeiende tentoonstelling in Mantova, Palazzo Te, dat op zichzelf al de moeite waard is: dit schitterende palazzo werd met fresco's versierd door de belangrijkste leerling van Raffaello, nl. Giulio Romano.

De tentoonstelling bestudeert de band tussen het oude Griekenland en Italië/Rome. Meer dan 100 werken worden tentoongesteld. Het is een van de vreemdste gebeurtenisen uit de geschiedenis van de oudheid. Een cultureel inferieur volk, de Romeinen, overwint een cultureel hoogstaander volk, de Grieken, maar het Griekse erfgoed gaat integraal deel gaan uitmaken van de Romeinse cultuur en van de Westerse cultuur in het algemeen. De beroemde zin van Horatius' Epistulae luidt: Graecia capta ferum victorem cepit et artes intulit agresti Latio, het ingenomen Griekenland nam op zijn beurt zijn woeste overwinnaar (Rome) in en introduceerde de kunsten in het landelijke (boertige) Latium.

Het eerste contact met de Griekse cultuur was er gekomen door de verovering van Zuid-Italië en de Griekse steden aldaar. Echte interesse bestond er nog niet voor de Griekse kunst. Die werd als een triomfbuit beschouwd. Maar stilaan werd het bezit van Griekse kunst een prestigezaak voor de anders zo praktisch ingestelde Romeinen. Verres was er het duidelijkste voorbeeld van. Toen hij goeverneur (proconsul) was van Sicilië, roofde hij al wat hij kon. Het leverde hem het beroemde proces op, ingespannen door Cicero.

Romeinen waren op zoek naar originelen, maar ook kopieën werden aangekocht. Het hedendaagse fetisjisme rond originelen bestond minder in de oudheid. Onze kennis van de "Griekse" beeldhouwkunst gaat grotendeels terug op deze kopieën, gemaakt vooral in de Keizertijd.

Het eerste deel van de tentoonstelling behandelt de 7e-2e eeuw v.C. en heet "Un'Italia greca". Italië werd in deze periode ook wel Magna Graecia genoemd: vanaf Napels was heel het zuiden , de huidige Mezzogiorno, door de Grieken gekoloniseerd. Dit deel van de tentoonstelling begint met een schitterend beeld: de Kouros Milani B in wit marmer, uit het Museo Archeologico di Firenze, wordt voor de eerste keer verbonden met de Testa da Osimo uit een privé-collectie.

Enkele andere werken van deze sectie:

Rome komt, vooral sinds de 2e eeuw v.c. in de ban van Griekenland. Dit tweede deel van de tentoonstelling heet dan ook "La Grecia conquista Roma". Je kunt er o.a. de volgende kunstwerken zien:

De derde sectie heet "Nostalgia della Grecia" en gaat over de behandeling van de Griekse kunst bij de Romeinse schrijvers en de herontdekking, van de middeleeuwen tot de 18e eeuw.

Een bezienswaardigheid: in de tentoonstelling bevinden zich ook enkele belangrijke werken die uit het Getty Museum in Los Angeles en uit het Metropolitan van New York komen, en onlangs aan Italië werden teruggegeven.

Het gaat o.a. om de Tafelsteun met griffioenen (trapezophoros), het marmeren bassin met Nereïden en de schitterende roodfigurige crater, de zgn. "Vaas van Euphronios".

Kouros Milani B
Sosandra van Baia
Hoofd uit Cesano (ivoor, Palazzo Massimo a Roma)
Venus Callipigia (Napels)
Roodfigurige crater
Idolino
Funerair reliëf met ruiter
Sater van Mazara
Spinario (Doorntrekker)
Tafelsteun met griffioenen (trapezophoros)
Stervende Niobide
"Vaas van Euphronios" met de dood van Sarpedon

"La forza del bello. L'arte greca conquista l'Italia"
Mantova, Palazzo Te, 29/03/2008- 6/07/2008
9.00-19.00
Catalogo: Skira
Info: 0039/199 199111
www.laforzadelbello.it

 Keer terug naar de homepage Italiaanse kunst

Ga naar de homepage Umbria/Toscana

 Ga naar verhuur vakantiewoningen in UmbriŽ

 Ga naar verhuur vakantiewoningen in Toscane

Uw portaalsite over Italië: www.casa-in-italia.com (informatie en verhuur)