Mantegna

Om de 500ste verjaardag van de sterfdatum van Mantegna te vieren (1506-2006) is een tentoonstelling te bezichtigen in de drie steden waar de renaissancekunstenaar werkzaam was:

De Italiaanse staat besliste om om een groots project op te zetten onder de leiding van Vittorio Sgarbi. Er komen werken van overal ter wereld. Boeiend is bijvoorbeeld dat de Pala di San Zeno uit de gelijknamige kerk in Verona voor een eerste maal "volledig" aan het publiek getoond wordt, met de predella die zich in het Louvre bevindt en die de Kruisiging voorstelt.


 

De artistieke vorming van Mantegna begon in Padova, waar hij sterk onder de invloed stond van de Florentijnse beeldhouwer Donatello, die in de Basilica del Santo, eigenlijk de basiliek van de heilige Antonius, werkte. Hij maakte er kennis met de werken van Paolo Uccello en Filippo Lippi, protagonisten van de nieuwe stijl die zich in Firenze had ontwikkeld, de renaissance. Hij kwam er in contact met kunstenaars als Squarcione, Zoppo en Schiavone en met de Venetiaanse ateliers van de Bellini en de Vivarini. Hij was de schoonzoon van Giovanni Bellini. Hij stond er ook sterk onder invloed van de oudromeinse kunst, die in het antieke Patavium nadrukkelijk aanwezig was.

Nog nooit vertoond in Italië: de San Marco uit Frankfurt.

Aan Mantegna wordt op de tentoonstelling een nieuw werk toegeschreven: La Madonna della Tenerezza (toeschrijving door door Lionello Puppi).

Je kunt in Padova ook de Eremitanikerk bezoeken, die ligt net naast het museum. In de Cappella Ovetari schilderde Mantegna een schitterende frescocyclus, die door bombardementen in de Tweede Wereldpoorlog (bijna volledig) werd vernietigd. Uit de meer dan 70.000 stukken heeft men geprobeerd de fresco's te herstellen.

Hier één fragment, dat relatief goed bewaard is: de Marteldood van S. Jacob en het Transport van het lichaam van Sint-Jacob. Van de overige fresco's bestaan er gelukkig zwart-wit-foto's.

(Bij je bezoek aan de tentoonstelling mag je ook niet nalaten om de Scrovegnikapel te bezoeken met de fresco's van Giotto, maar dit moet je zeker reserveren!)


In Verona liet hij zijn beroemde Pala di San Zeno (pala = altaarstuk) achter, die grote invloed had op plaatselijke kunstenaars. Een tweede belangrijk werk uit deze periode is de Madonna in gloria fra santi e angeli, bekend als Pala Trivulzio, nu bewaard in het Castello Sforzesco van Milano. In het spoor van Mantegna werkten: Francesco Benaglio (circa 1432-1492), Francesco Bonsignori (circa 1460-1519), Liberale da Verona (1445- 1526/29), Francesco Dai Libri (circa 1474 – 1555), Girolamo Dai Libri (circa 1452 – voor 1514), Domenico Morone (circa 1442- na 1518) en hun leerlingen. In de tentoonstelling te Verona probeert men het artistiek klimaat tussen 1450 en 1500 te reconstrueren. In Verona wordt ook het grafisch werk van Mantegna getoond.


Hij werkte tenslotte in Mantova vanaf 1460. Hij werd er hofschilder van de Gonzaga. Ludovico Gonzaga, een van de belangrijkste mecenassen van de Italiaanse renaissance, beschouwde hem als “carissimum familiarem”, een dierbare vriend. Veel van de werken die hij in Mantova, ook de geboortestad van Vergilius, schilderde, kwamen in vreemde musea terecht. Ludovico gebruikte Mantegna ook als kenner van antiquiteiten.

De tentoonstelling te Mantova toont werken van de meester zelf, maar ook van andere kunstenaars, die door hem werden beïnvloed, ook na zijn dood in 1506. (Vanaf 1524 neemt een andere kunstenaar het roer over: Giulio Romano, leerling van Raffaello.)

In Mantova kwam Mantegna ook in contact met Leon Battista Alberti, die in deze stad enkele belangrijke werken naliet: de kerken Sant’Andrea en San Sebastiano. Mede onder invloed van Alberti decoreerde Mantegna de Camera Picta detta degli Sposi, in het Castello di San Giorgio. De hofhouding van de Gonzaga's wordt er voorgesteld. Heel bekend is de oculus, die zich schijnt te openen naar de hemel. Illusionisme, een eeuw vóór de barok.

Voor de eerste maal vind je er het beeld S. Eufemia, afkomstig uit een kerk van de Basilicata, dat met grote zekerheid aan Mantegna wordt toegeschreven.

Nog 2 schilderijen van de tentoonstelling: de Sint-Joris uit de Accademia van Venezia en de San Luca polyptiek uit de Brera van Milaan.


Naast werken van Mantegna zijn op de tentoonstelling(en) ook werken van tijdgenoten aanwezig: Schiavone, Bellini, Vivarini, Squarcione, Zoppo, Crivelli. Sommige werken werden nooit eerder tentoongesteld in Italië, andere kenden n.a.v. de tentoonstelling een opknapbeurt.


Praktisch:

Padova
Mantegna e Padova 1445-1460
Musei Civici agli Eremitani
Piazza Eremitani, 8

Un Mantegna da scoprire: La Madonna della Tenerezza
Palazzo Zuckermann Corso Garibaldi, 33

Omaggio ad Andrea Mantegna (1438-1460)
Loggia e Odeo Corsaro via Cesarotti, 37

Verona
Mantegna e le Arti a Verona 1450-1500
Palazzo della Gran Guardia, Piazza Bra

Mantova
Mantegna a Mantova 1460-1506
Fruttiere di Palazzo Te, Viale Te 13

www.andreamantegna2006.it (Italiaans en Engels)

 Keer terug naar de homepage Italiaanse kunst

Ga naar de homepage Umbria/Toscana

 Ga naar verhuur vakantiewoningen in UmbriŽ

 Ga naar verhuur vakantiewoningen in Toscane

Uw portaalsite over Italië: www.casa-in-italia.com (informatie en verhuur)