Bassani

Giorgio Bassani, De tuin van de Finzi-Contini

De roman van Giorgio Bassani verscheen in 1962 en werd in 1970 verfilmd door Vittorio de Sica.

Hij vertelt het weemoedige verhaal van een aantal jonge joodse universitairen in het Ferrara van voor de Tweede Wereldoorlog. Hoofdfiguren zijn Giorgio en Micòl. Giorgio, het alter ego van Bassani, is een vijftienjarige, wat naïeve jongen uit een eenvoudige joodse familie, die verliefd wordt op Micòl. Zij behoort tot de rijke familie Finzi-Contini en is voor Giorgio dus onbereikbaar. Zij verliezen elkaar negen jaar uit het oog, maar ontmoeten elkaar opnieuw in 1938. Micòl is een vrijgevochten vrouw geworden, die in Venetië studeert en een proefschrift voorbereidt over Emily Dickinson. Tussen de twee jongelui ontstaat een vreemde verhouding, gebaseerd op aantrekking en afstoting.

Wanneer de rassenwetten de joden verbieden lid te zijn van sportclubs, stellen de Finzi-Contini hun tuin en tennisvelden open voor hun rasgenoten. Naast de twee protagonisten zijn er ook nog Alberto, de broer van Micòl, en een communistische vriend uit Milaan, Malnati. De jongelui beleven er een prachtige nazomer. De tuin van de Finzi-Contini is een soort microkosmos, afgesloten van de wereld en de dreiging van het fascisme en de oorlog. Uiteindelijk durft Giorgio het aan Micòl zijn liefde te verklaren, maar hij loopt een blauwtje op. Zij beschouwt hem als een goede vriend, maar tot meer is zij niet bereid. Wanneer Giorgio aandringt, wijst zij hem af en vraagt hem minder naar hun huis te komen. De ontgoochelde Giorgio ontdekt echter dat Micòl er heimelijk een minnaar op nahield.

Maar de jongeman kan zich vrijvechten van de betovering van Micòl en van de tuin van de Finzi-Contini. Onder invloed van zijn vader, met wie hij in onmin leefde, slaagt hij er uiteindelijk in zijn onmogelijke liefde vaarwel te zeggen.

De roman is dus een Bildungsroman. Het eigenlijke verhaal eindigt in 1941. In een korte epiloog verhaalt Bassani ons welke ontgoochelingen de vroegere vriendenkring te wachten staan: Alberto sterft, de overigen worden gedeporteerd en sterven in de concentratiekampen. Giorgio overleeft echter en vertelt ons in 1957 het melancholische verhaal van zijn jeugd. Deze jeugdherinneringen zijn plots bij hem opgekomen bij het bezoeken van de Etruskische necropool van Cerveteri.

De herinneringen en het verleden zijn de belangrijkste elementen van deze autobiografische roman, waarin de personages zich niet kunnen aanpassen aan het heden. Bassani werd in sterke mate beïnvloed door de filosofie van Benedetto Croce.
De tuin van de Finzi-Contini behoort tot de klassiekers van de Italiaanse literatuur van de 20e eeuw.

De film:

Il giardino dei Finzi-Contini (1971), regisseur Vittorio De Sica

Oscar voor de beste buitenlandse film, Gouden Beer te Berlijn

Starring: Dominique Sanda, Helmut Berger, Fabio Testi

 

 Keer terug naar de homepage Italiaanse kunst

Ga naar de homepage Umbria/Toscana

 Ga naar verhuur vakantiewoningen in UmbriŽ

 Ga naar verhuur vakantiewoningen in Toscane

Uw portaalsite over Italië: www.casa-in-italia.com (informatie en verhuur)