Leonardo da Vinci

Een must na de Da Vinci Code van Dan Brown!!

“Alles wat hij aanraakte, veranderde in iets van eeuwige schoonheid" (Berenson).
"De grootste waarheid die Leonardo ontdekte, was dat de waarde der schoonheid een levenswaarde is" (Venturi).
Leonardo, de natuurlijke zoon van een voorname notaris uit Vinci bij Empoli, werd geboren in 1452. Hij werd de leerling van Verrocchio te Firenze, bij wie hij bleef wonen tot 1480. Twee universele geesten, de ene sprankelend, de andere luisterend en peinzend, hadden elkaar gevonden. Verrocchio opende Leonardo's ogen voor de wonderen van de wereld. Avonden en nachten lang hebben ze gediscuteerd over anatomie, perspectief, beeldhouwkunst, vogels, kristallen, God en de wereld. Leonardo wordt door zijn universele ontwikkeling hét type van de renaissancemens.
In 1462 stelt hij zich ten dienst van Ludovico il Moro, hertog van Milaan. Daar ontwikkelt hij een verbazende activiteit. Voortdurend is hij aan het experimenteren, zowel op het gebied van de kunst als van de wetenschap. Zijn theorie is daarbij dat het oog, als edelste zintuig, beter dan het woord de werkelijkheid weergeeft. Daarom tracht hij alles zo nauwkeurig mogelijk en wetenschappelijk verantwoord te tekenen. Hij blijft niet bij de wetenschap maar zoekt steeds een esthetisch beeld van de werkelijkheid te geven. In hem vinden we dus én de intellectualist én de schoonheidszoeker terug. Veel van deze tekeningen zijn bewaard. Soms staan er verschillende door elkaar getekend. Typisch voor Leonardo is ook dat de uitleg in spiegelschrift is aangebracht.
Omstreeks 1500 keert hij naar Firenze terug, omdat Milaan door de Fransen werd aangevallen. Koning Frans I riep hem in 1516 naar het kasteel van Amboise, waar hij stierf in 1519.
Stijlkenmerken:

Enkele werken:

Leonardo keerde de Lombardische schilderkunst ondersteboven. Veel schilders wilden hem navolgen (Melzi, Luini, Sodoma en Solario), maar vervielen in zoeterigheid.

 

 

 

 

 

 

 

 Keer terug naar de homepage Italiaanse kunst

Ga naar de homepage Umbria/Toscana

 Ga naar verhuur vakantiewoningen in UmbriŽ

 Ga naar verhuur vakantiewoningen in Toscane

Uw portaalsite over Italië: www.casa-in-italia.com (informatie en verhuur)